Algemeen

FNV zeer bezorgd over bezuinigingen gemeente Oldambt op huishoudelijke hulp

- advertentie -

Oldambt – De FNV was onaangenaam verrast door het bericht dat het college van B&W van Oldambt voorstelt om nóg forser en sneller te bezuinigingen de huishoudelijke hulp. Ondanks afspraken met de voormalige wethouder Broekhuizen was de FNV hier niet in gekend. Na een brief ‘op poten’ volgde tóch een uitnodiging voor een gesprek met de wethouders Boon en Wünker.

- advertentie -

In het gesprek zijn de zorgen van de FNV over de bezuinigingen bepaald niet weggenomen, zo zegt FNV bestuurder Betsy van Oortmarssen. “Het is absurd dat gemeenten zó gekort zijn op budgetten dat ze eigenlijk niet meer fatsoenlijk rond kunnen komen. We snappen goed dat het college zelf allerminst gelukkig is met de voorgestelde bezuinigingen. Toch moet de gemeenteraad dít niet willen.”

De FNV heeft gewezen op de ingrijpende gevolgen van kortingen op de huishoudelijke hulp. Thuiszorgmedewerkers zullen uren of zelfs hun baan kwijt raken, met alle gevolgen van dien. Mensen die zorg nodig hebben, krijgen minder uren.

Van Oortmarssen: “De wethouders zeggen de herindicaties van huishoudelijke hulp heel zorgvuldig te gaan doen. Als je het echt goed doet, op basis van de normen die daarvoor zijn vastgesteld, zul je merken dat je bij de meeste cliënten veel hoger uitkomt dan de basis van 2 uur en 5 minuten. Het college gaat ervan uit dat cliënten nu eigenlijk teveel hulp krijgen, maar dat moet nog maar blijken.”

Volgens de FNV moet de gemeenteraad goed overwegen of je deze gok wilt nemen. “Zo’n herindiceringsoperatie brengt veel mensen in onzekerheid. De uitvoeringskosten zijn hoog. Het risico is dat er tóch gestuurd gaat worden op die 2 uur en 5 minuten met hooguit iets erbij. Wat het uiteindelijk aan besparing oplevert is onzeker.”, aldus Van Oortmarssen.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button