Weerbericht

Recordzonnige eerste helft van het jaar

- advertentie -

Landelijk – Met gemiddeld over het land 1158 uur zon tegen 864 normaal was het recordzonnig in de eerste zes maanden van het jaar. Het vorige record stond op 1119 uur en was gemeten in 2003. Ook was het erg warm met een gemiddelde temperatuur van 10,3 graden tegen 8,4 normaal. Daarmee staat 2020 op een derde plek. Gemiddeld viel de normale hoeveelheid neerslag.

- advertentie -

Het jaar begon somber. In de maanden januari en februari scheen de zon 121 uur tegen 147 normaal. Vanaf maart was alles anders en is de zon veelvuldig gaan schijnen. Dat resulteerde al in een recordzonnige lente met gemiddeld over het land 805 uur zon. Gemiddeld is de zon in de lente 517 uur te zien. Ook juni was zonniger dan gebruikelijk met 232 uur tegen 201 normaal.

Ook vorig jaar was het uitzonderlijk zonnig met 1056 uur en dat was toen goed voor plaats drie. Door 2020 is vorig jaar een plaatsje gezakt.

Geen enkele maand was te koud
Met uitzondering van de maand mei, waren alle maanden dit jaar tot nu toe zacht tot zeer zacht. Vooral de maanden januari en februari waren zeer zacht en beide maanden waren goed voor een respectievelijk vierde en tweede plaats in de warmte-ranglijsten sinds 1901. Ook de maanden april en juni hadden een top-10-notering.

Over de eerste helft van 2020 lag de temperatuur gemiddeld op 10,3 graden tegen 8,4 normaal. Daarmee was het bijna twee graden warmer dan gebruikelijk. Met 10,3 graden vinden we dit jaar terug op plaats drie sinds de metingen in De Bilt in 1901 begonnen. Op de eerste plaats staat 2007. In de eerste zes maanden van dat jaar werd het gemiddeld 11,0 graden.

Gemiddeld over het land iets te weinig neerslag
De hoeveelheid neerslag tot nu toe is met gemiddeld 355 millimeter tegen 368 millimeter iets aan de droge kant. Vooral de maanden april en mei waren (kurk)droog met respectievelijk 11 en 15 millimeter. Daarentegen was februari recordnat met gemiddeld over het land 147 millimeter. Ook juni was aan de natte kant, maar deze neerslag viel vooral uit zware regen- en onweersbuien.

- advertentie -

Daardoor ontstonden grote regionale verschillen. Vooral in het zuiden en zuidwesten is het nat met 80 tot ruim 100 millimeter. Lokaal is bijna 200 millimeter gevallen met in Helmond 198 millimeter en in Hendrik Ido Ambacht 195 millimeter. In het westen van Friesland is in juni minder dan 40 mm gevallen.

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button