Weerbericht

Laatste kansen op het zien van lichtende nachtwolken

- advertentie -

Landelijk – Wie dit jaar nog graag lichtende nachtwolken wil zien moet zijn pijlen richten op de komende twee vrij heldere nachten. Daarmee is er goede kans om lichtende nachtwolken te zien. Of ze daadwerkelijk ontstaan is afwachten. Na het weekend komt er meer bewolking en richting eind juli neemt de kans op lichtende nachtwolken sterk af. Dit komt doordat de nachten langer worden.

- advertentie -

Aan het einde van de avond, aan het begin van de nacht en ruim voor zonsopkomst, tussen 3 en 4 uur ’s nachts, is er kans om lichtende nachtwolken te zien. Er is dan vrijwel geen gewone bewolking, waardoor er goed zicht is op de hoge atmosfeer waar de mysterieuze wolken aan de noordelijke hemel kunnen verschijnen.

Wie deze nachten gaat kijken moet rekening houden met koude omstandigheden en zich warm aankleden. Een dunne zomerjas is niet voldoende voor wie lang naar buiten gaat. Het koelt af naar zo’n 5-8 graden in het binnenland en 10 graden in de kustgebieden. Zeer lokaal daalt het kwik aan de grond tot rond het vriespunt.

Volgende week neemt de bewolking toe en worden de nachten voorlopig niet meer zo helder als dit weekend. Doordat de nachten langer worden neemt de kans op het zien van lichtende nachtwolken richting het einde van de maand ook sterk af. Liefhebbers van deze wolken kunnen dit weekend dus het best hun kans grijpen.

Ruimtestof en ijskristallen
Of lichtende nachtwolken daadwerkelijk ontstaan is altijd afwachten. De wolken vormen zich op 80 km hoogte indien voldoende vocht en stofdeeltjes uit de ruimte aanwezig zijn. Ook moet de temperatuur tussen -90 en -145 graden zijn. IJskristallen zetten zich af op de stofdeeltjes en weerkaatsen zonlicht naar de aarde. De wolken zie je pas als het aan het aardoppervlak al donker wordt, terwijl de lucht op 80 km hoogte nog beschenen wordt door de zon.

Periode om lichtende nachtwolken te zien loopt ten einde
De lichtende nachtwolken zijn alleen te zien in een periode rondom de langste dag. Dit heeft ermee te maken dat de atmosfeer op grote hoogte in deze tijd van het jaar in onze regio niet helemaal donker wordt. Van 20 mei tot en met 24 juli is er geen sprake van zogenaamde astronomische duisternis. Dit betekent dat de zon ’s nachts niet dieper dan maximaal 18 graden onder de horizon zakt. Als de zon tussen 6 en 18 graden onder de horizon staat worden gewone wolken niet meer beschenen, maar de lichtende nachtwolken aan de noordelijke hemel op 80 km hoogte wel.

Doordat de zon komende tijd steeds eerder ondergaat wordt de noordelijke hemel steeds minder goed verlicht in de nacht. Na 24 juli zijn de kansen daarmee meestal wel verkeken. In de uren na zonsondergang wordt dan meer de noordwestelijke hemel beschenen en voor zonsopkomst de noordoostelijke hemel. Dat is niet het deel van de hemel waar de lichtende nachtwolken zich meestal bevinden.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button