Cultuur

Te gast bij… Roelof van der Velde

Winschoten – In de serie, ”Te gast bij…”, ontmoet OldambtNu.nl cultuurliefhebbers die hun passie willen delen aan groot publiek. We horen graag wat er in Oldambt leeft op het gebied van kunst, cultuur en muziek. We zijn op zoek naar mensen die iets willen vertellen over hun passie op het gebied van kunst en cultuur!

- advertentie - 

Ben jij, of ken je iemand die gepassioneerd is en hierover wil vertellen? Organiseer je iets op dit gebied? Wij horen het graag! Je kunt een reactie mailen naar redactie@oldambtnu.nl.


“Onvermaaidlek”, “Vrumde” en “Vriendin”….verskes van Roelof. We schuiven aan bij zanger en tekstschrijver Roelof van der Velde. In 2008 begonnen met de band  “Vandoage”, maar inmiddels al een geruim aantal jaren solo, waarbij hij regelmatig wordt ondersteund door voormalige bandleden. Graag hoor ik over zijn passie; Grunneger laidjes, maar ook over de Russische lithurgische muziek van het Christelijk mannenkoor “Albatros” waarvan Roelof deel uitmaakt.

“Schrifst ook wat op?” vraagt Roelof. “nee, ik kint wel ontholl’n denk ik”.  En dat is ook zo. Hoewel we het gesprek over muziek beginnen, dwalen we steeds af naar andere onderwerpen. De psychiatrie waarin we beide werkzaam zijn, het Corona virus wat het huidige leven voor een deel bepaalt, het Groninger gevoel en fotografie.  Openhartig is Roelof over het recente overlijden van zijn partner. De gevoelens die het met zich mee brengt, het proces wat je doormaakt  en het machteloze gevoel wat je overvalt wanneer je geliefde wordt geveld door een verwoestende ziekte. We luisteren naar “laif, laif” het lied wat hij heeft herschreven na het overlijden van Koos, zijn partner. Gisteren werd het uitgebracht.  Een lied wat verhaalt over hoe belangrijk het is je gevoelens te uiten. Een lied waar je stil van wordt….

Gevoel en “zeggen wat je vindt” is de essentie van de muziek van Roelof. Zeggen wat je vindt, zingen wat je voelt. “t mot wel aargn’s over goan” zegt hij hierover. De teksten lopen uiteen van het gevoel van Groningen tot het verliezen van een liefde, tot vriendschappen tussen op het eerste gezicht heel verschillende mensen. Soms begint het met een gebeurtenis, iets wat hij meemaakt of hoort, waarna hij het verder met woorden vormgeeft en de muziek daarbij componeert.  Het gaat ergens over…soms geven ze een bepaalde kwetsbaarheid van mensen weer. Roelof is een “mensen-mens”. Het verhaal achter de persoon, de geschiedenis die je maakt tot wie je bent. Dat is waar hij naar zoekt en in de muziek verpakt. De ene keer een bluesy nummer, de andere keer wat luchtiger, altijd met een boodschap.

“Nog even een ploatje schait’n Roelof? “
“Joa, eem de pette op…en groag de geroaniums d’r bie”

Een mooi gesprek met een bijzonder “mensen-mens”.

Lees hier alle “te gast bij…” terug.


Nu u hier toch bent... Heeft u de OldambtNu.nl app al gedownload op uw telefoon? Zo niet, lees hier meer en download hem snel!
 
- advertentie - 
Tags
- advertentie - 

Dit kan u ook interesseren

Back to top button
Close