Weerbericht

Hittegolf begint vandaag

- advertentie -

Landelijk – Vakantiegangers in eigen land zitten komende tijd gebakken. Vandaag begint een hittegolf die een week lang kan duren. Daarbij is het meestal zonovergoten en komen de temperaturen regionaal dagenlang boven 30 graden uit. Pas in de loop van volgende week neemt de kans op een regen- of onweersbui toe. Voor Nederlandse begrippen is het dus super stabiel zomerweer.

- advertentie -

Van een hittegolf is sprake wanneer de temperatuur minimaal vijf dagen op rij 25 graden of hoger is. Van die vijf dagen moeten er tenminste drie dagen zijn met tropische maxima van 30 graden of meer. De kans dat aan deze definitie wordt voldaan is voor grote delen van het land bijna 100%. De hittegolf is waarschijnlijk zondag een feit en daarmee krijgt De Bilt de eerste officiële hittegolf van 2020 en is het regionaal de tweede hittegolf van het jaar. Eind juni kwam het namelijk in het zuidoosten al tot een hittegolf.

Week lang 30-35 graden
De hittegolf van deze week kan zich meten met de grootste hittegolven die ooit in augustus genoteerd zijn, vergelijkbaar met 2003 en 2018. Mogelijk komt de temperatuur in het zuiden en zuidoosten zelfs zeven dagen achter elkaar op 30-35 graden uit. In Brabant en Limburg kan het zelfs meerdere dagen 35 à 36 graden worden.

In het midden van het land liggen de maxima donderdag, vrijdag en zaterdag tussen 30 en 34 graden. Zondag kan het tijdelijk een fractie koeler zijn wanneer een noordenwind opsteekt, maar na het weekend stijgt de kans op ruime 30’ers weer. Op buien hoeven we niet te rekenen: het blijft waarschijnlijk tot halverwege volgende week droog.

Stranddagen voor het uitkiezen
Wie deze en komende week naar het strand wil, heeft de stranddagen voor het uitkiezen. Dat is goed nieuws, want zo is het makkelijker om de drukte te spreiden. Juist op een enkele tropische dag, zoals afgelopen vrijdag 31 juli, is het extreem druk omdat iedereen van die ene stranddag wil genieten.

Vandaag is het 23 graden op de Wadden en 25-27 graden langs de westkust. Komende dagen loopt de temperatuur verder op en vrijdag wordt waarschijnlijk de heetste dag met 30-32 graden. Zondag kan een verkoelende noordenwind opsteken, waardoor het in het Waddengebied en langs de noordwestkust heel aangenaam is met 22-25 graden. Na het weekend loopt het kwik waarschijnlijk weer op.

Hitte niet voor iedereen een pretje
Voor liefhebbers van zon en hitte die in eigen land op vakantie zijn, komt de hittegolf perfect uit, maar dat is zeker niet voor iedereen het geval. Wie thuis aan het werk is kan de hitte missen als kiespijn. Zeker huizen zullen namelijk flink opwarmen. Het is moeilijk om de warmte uit de gebouwen te krijgen, omdat het dagenlang heet blijft en ook ’s nachts zeer zacht is. Ook op de bouwplaats wordt het afzien. Vanaf maandag is de bouwvak in de regio Noord voorbij en ook dan is de kans op hoge temperaturen groot.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button