Weerbericht

Hittegolf duurt nog minstens tot eind deze week

- advertentie -

Landelijk – Nederland gaat al bijna een week gebukt onder de hitte en daar komt voorlopig nog geen einde aan. De hittegolf duurt waarschijnlijk tenminste tot en met vrijdag en mogelijk komt er in en na het weekend nog een vervolg. Komende dagen loopt het kwik op naar 30-34 graden. Daarbij is deze dinsdag en woensdag kans op warmterecords.

- advertentie -

Om aan de definitie van een hittegolf te blijven voldoen moet de temperatuur boven 25 graden blijven. Komende dagen is dat zeker het geval. Vandaag, woensdag en donderdag loopt het kwik op naar 30-34 graden. De ergste hitte is vrijdag waarschijnlijk voorbij, maar met 25-30 graden koelt het alsnog niet fors af. Bij dit hete weer kunnen we veel zon verwachten, maar ook wolkenvelden. Bovendien neemt de kans op een pittige regen- of onweersbui geleidelijk toe.

In het weekend gaat het er om spannen of de hittegolf zich voortzet. In De Bilt is de kans 70% dat de temperatuur boven 25 graden blijft. Daarmee kan de officiële hittegolf op het hoofdstation nog een aantal dagen worden verlengd. Na het weekend neemt de kans op koeler weer toe.

De regionale hittegolf duurt waarschijnlijk wel tot na het weekend. In Brabant en Limburg blijft de kans op 25-plussers tot en met volgende week woensdag boven 50%. Gelukkig is vrijwel dagelijks kans op een verkoelende bui. Ook de nachten worden na vrijdag geleidelijk koeler en dus kan het in huis al een beetje afkoelen. Echt fors je huis door laten luchten kan waarschijnlijk pas na het weekend.

Is deze hittegolf recordlang?
Zoals het er nu naar uitziet wordt de hittegolf niet recordlang. De langste officiële hittegolf in De Bilt duurde 18 dagen en liep van 29 juli tot en met 15 augustus 1975. Regionaal staat het record op maar liefst 29 dagen! In de Achterhoek en Twente bleef de temperatuur in 2018 van 12 juli tot en met 9 augustus boven 25 graden.

De definitie van een hittegolf is minimaal vijf dagen met temperaturen van 25 graden of meer, waarvan minimaal drie dagen een temperatuur van 30 graden of hoger. De huidige hittegolf was zondag 9 augustus al een feit in zowel de Bilt als andere delen van het land. Daarmee duurt de hittegolf tot en met vandaag zeven dagen. Maandag 10 augustus noteerden we bovendien een zeldzame regionale superhittegolf.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button