Sport

Een zinderende kür finale tijdens het EK dressuur; brons voor Marten Luiten

- advertentie -

Winschoten/Hongarije – Drie deelnemers uit Nederland hadden zich gekwalificeerd voor de rubriek Kür op muziek waaronder Marten Luiten. De inmiddels trots van Winschoten had een behoorlijke druk op zijn schouders. Met zijn reeds behaalde team goud en individueel goud waren de verwachtingen best hoog. Maar het hele deelnemersveld liet prachtige, goede kwaliteit proeven zien.

- advertentie -

Marten reed met zijn paard Fynona een vrijwel zelf geschreven kür, daar waar de meeste ruiters deze laten maken. De muziek van de kür is gecomponeerd door Jacquelien Vriese van Symphoneon Sound Design. “Jacquelien heeft de muziek zo mooi passend bij Fynona gemaakt. Alle onderdelen voel je aankomen en dat maakt dat we samen de proef fijn kunnen neerzetten.”

Marten traint Fynona veel en dat is terug te zien in hun samenwerking. Al jaren traint hij bij Christa Larmoyeur en inmiddels gaat hij ook geregeld naar meervoudig Olympisch deelnemer Hans Peter Minderhoud. Als EK teamlid traint hij ook nog bij bondscoach Monique Peutz, die ook tips gaf voor het maken van de kür. “En uiteraard heb ik veel steun en hulp van mijn ouders en broer Gijs, team Luiten zoals wij zeggen.”

In de bijna vlekkeloze proef waren er in de galopwissels helaas twee foutjes. “Die had ik echt niet zien aankomen, dat was voor mij ook een verrassing,” zegt Marten. Deze foutjes drukten de scores wel, maar vanwege de mooie andere elementen kwamen ze op een totaalscore van 77.610%, goed voor de bronzen medaille. Teamgenote Daphne van Peperstraten reed een poëtische proef,  beloont met maar liefst 80.690% en daarmee goud. Een schitterende proef van Lia Welschof (79.230%) bracht de Duitse zilver. Hiermee was het podium gevuld met dezelfde winnaars als bij de individuele proeven, alleen in een andere volgorde.

Marten heeft met de prestaties tijdens dit Europees Kampioenschap een internationaal statement gemaakt, een ruiter om in de toekomst rekening mee te houden.

- advertentie -

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button