Weerbericht

Grote kans op schade door zomerstorm Francis

- advertentie -

Landelijk Nederland krijgt later vandaag en morgen te maken met een zomerstorm. Vooral langs de west- en noordwestkust kan enige tijd windkracht 9 staan met zeer zware windstoten tot iets meer dan 100 km/uur. Ook boven land waait het stevig en kunnen takken en enkele bomen, nog vol in blad, omvallen. Vakantievierders in eigen land moeten de tent goed vastzetten en de situatie in de gaten houden. Ook weggebruikers moeten goed oppassen.

- advertentie -

Een stormdepressie trekt in sneltreinvaart naar onze streken en de komende 24-36 uur is het onstuimig. De wind neemt dan ook snel toe en in de nacht en woensdagochtend wordt de meeste wind verwacht. Vanavond waait het aan zee stormachtig, windkracht 8 en boven land waait het vrij krachtig, windkracht 5.

In de nacht naar woensdag en woensdagochtend neemt de wind verder in kracht toe en is aan de kust van Zeeland, Zuid- en Noord-Holland windkracht 9 mogelijk. Om officieel van een storm te spreken moet het gemiddeld over een heel uurvak stormen. De windstoten kunnen in de kustgebieden uithalen naar iets meer dan 100 km/uur, boven land zijn zware windstoten tot 75 km/uur mogelijk. In de loop van de dag neemt de wind weer in kracht af.

Kans op schade door omvallende bomen en afbrekende takken
De kans op schade is groot. De bomen staan nog vol in het blad en door de droogte van de laatste jaren hebben veel bomen het al zwaar. De kans is dan ook heel groot dat takken zullen afbreken en hier en daar schade veroorzaken. Ook kunnen enkele bomen omwaaien omdat ze door de droogte minder makkelijk kunnen wortelen. Mocht je ergens in Nederland op een camping staan, dan is het raadzaam om de tent goed vast te zetten. Bovendien is dat mooie plekje onder die ene boom misschien even niet verstandig.

Ook weggebruikers moeten vanaf vanavond goed opletten. De wind waait uit het zuidwesten en dat betekent oppassen op bruggen en dammen in bijvoorbeeld Zeeland. Ook op de Houtribdijk, ook wel bekend als de dijk Enkhuizen-Lelystad, kunnen zware windstoten zeer hinderlijk zijn. We raden dan ook af om met een aanhanger, caravan of lege vrachtwagen te gaan rijden. De wind heeft vrij spel op het IJssel- en Markermeer en staat dwars op de weg.

Veel regen mogelijk in het westen en noorden
Het waait de komende tijd niet alleen hard, er kan ook veel regen vallen. Het is op deze dinsdag dan ook bewolkt en er zijn perioden met regen. De meeste regen valt in het westen en noorden. Pas later vandaag trekt de regen naar het noordoosten weg en kan de zon nog even doorbreken. Met 19-23 graden is de temperatuur redelijk normaal.

Woensdag komt het vooral in het noordwesten en noorden tot flinke buien en daarbij is ook een grote kans op onweer. In het uiterste noorden kan tot en met woensdag 40 mm regen vallen. In het zuiden en zuidoosten valt het met de nattigheid wel mee. Met 19-20 graden en de stevige wind doet het herfstachtig aan.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button