Weerbericht

Weekend weer: De zon is dit weekend niet veel te zien

- advertentie -

Landelijk – Het weekend begint zeer onstuimig met vanavond en komende nacht in het zuidwesten mogelijk een noordwesterstorm en zeer zware windstoten. De Belgische weerdienst (KMI) heeft de storm de naam Odette gegeven. Zaterdag blijft het een groot deel van de dag onstuimig. Aan zee staat tot ver in de middag een harde tot stormachtige wind met zware windstoten. Daarbij is het buiig en fris met maxima van 14-16 graden. Zondag start nat, maar in de middag schijnt ook de zon. Met 16-17 graden komt de temperatuur wel wat hoger uit.

- advertentie -

Het contrast met het zonnige nazomerweer van vorig weekend kan niet groter zijn. De zon is dit weekend niet veel zien en het is kletsnat, zeker in de kustprovincies. De hoofdrol is echter weggelegd voor de wind. Dit geldt vooral voor het begin van het weekend, maar ook later op zaterdag en zondag zal de wind nadrukkelijk aanwezig zijn.

Odette veroorzaakt mogelijk storm aan de westkust
De kans op storm (9 Bft.) is vanavond en vannacht het grootst aan de Zeeuwse kust en de kust van Zuid-Holland. In deze gebieden is ook kans op zeer zware windstoten van ruim 100 km/uur. Zaterdagochtend kan de noordwestenwind ook in de overige kustgebieden flink uitpakken, maar waarschijnlijk blijft het dan bij een harde tot stormachtige (7-8 Bft.) noordwestenwind en zware windstoten tot circa 90 km/uur.

De Belgische kust heeft al vanaf het einde van de middag kans op storm. De Belgische weerdienst (het KMI) heeft gisteren al code oranje afgegeven voor de Belgische kust en daardoor kreeg de storm ook een naam: Odette.

Zware windstoten kunnen in september sneller overlast veroorzaken dan in de winter. Bomen staan nog vol in het blad en daardoor kunnen ze gemakkelijker omwaaien of kunnen er sneller grote takken afbreken.

Buiig weekend
Het weerbeeld bestaat zaterdag verder uit buien afgewisseld door droge momenten. Af en toe breekt de zon even door. Tijdens een droog moment stijgt de temperatuur naar maximaal 15 graden. Hiermee is het fris voor de tijd van het jaar en door de wind voelt het nog kouder aan. Gemiddeld wordt het eind september een graad of 18.

Zondag start de dag in het westen en zuiden met regen. De regen trekt naar het zuiden weg en zeker in de middag is het op veel plaatsen droog en schijnt geregeld de zon. Het wordt 16-17 graden met de laagste maxima in Zeeland en Limburg en de hoogste temperaturen in het noorden. De wind draait van noordwest naar noord en is matig landinwaarts tot krachtig aan zee. Vooral langs de westkust kan de wind soms nog hard (7 Bft.) zijn.

Na het weekend blijft het wisselvallig met regelmatig buien en soms veel wind. De middagtemperatuur ligt rond 17 graden.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button