Weerbericht

Nat herfstweer houdt nog zeker een week aan

Landelijk – Nog zeker een week heeft Nederland dagelijks met regen te maken en soms valt een flinke plens water. Daarbij kan in het westen en noordwesten in een paar dagen tijd zelfs 50-100 mm vallen. In het oosten valt minder, maar ook daar zal de paraplu regelmatig nodig zijn. Na het weekend neemt de buienkans geleidelijk af

- advertentie - 

Komende dagen is het een komen en gaan van buien. Ook trekken soms aaneengesloten regengebieden over het land, waarbij het een paar uur kan regenen. Een stevige wind en maxima van 14-16 graden maken het herfstgevoel compleet. Deze temperaturen zijn overigens vrij normaal voor de tijd van het jaar.

Het is niet alleen maar regen wat de klok slaat. Tussen de buien door kan de zon namelijk even doorbreken. Nu de blaadjes langzaam beginnen te kleuren is het op zulke momenten heerlijk om in de bossen te zijn en bovendien de frisse herfstlucht op te snuiven.

Regionale stortbuien droppen tientallen millimeters water
Maandag viel in het westen en noordwesten al een flinke plens regen en vandaag komen daar nog tientallen millimeters bij. In 48 uur tijd kan in Noord-Holland, op de westelijke Wadden en in het westen van Friesland lokaal 50-100 mm vallen. Dat is bijna evenveel als normaal in de hele maand oktober valt. Omdat de regen ook na vandaag niet uit de lucht is, kunnen de neerslagsommen in een week tijd regionaal oplopen naar ruim 100 mm.

Dat het juist in het westen en noordwesten zo nat is, heeft alles te maken met het warme zeewater. Uit de warme zee verdampt veel vocht, wat uiteindelijk als regen weer naar beneden komt. Door de zuidwesten- tot westenwind trekken de felste buien precies over de kustregio’s en regenen daar leeg. Voor het binnenland blijft minder regenwater over, maar ook daar is het zeker niet de hele dag droog.

Volgende week mogelijk langzaam minder nat
Na het weekend lijken de buien geleidelijk af te nemen, maar op langdurig droog weer, laat staan een ‘Indian Summer’ hoeven we voorlopig niet te rekenen. De huidige verwachting laat namelijk licht wisselvallig weer zien met enkele buien, maar ook droge perioden. Dat het vooral in het eerste deel van oktober nat zou zijn en geleidelijk droger wordt is in overeenstemming met de maandverwachting.

- advertentie - 

Dit kan u ook interesseren

Back to top button
Close
Open chat
Tip ons!