Weerbericht

Eerste helft van de herfst was zacht, zonnig én vrij nat

Landelijk – De eerste helft van de meteorologische herfst was zacht met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 13,8 graden tegen 13,5 normaal. De warmte komt volledig op het conto van september, want de eerste helft van oktober is fris verlopen met 11,2 graden tegen 11,9 normaal. De zon scheen gemiddeld over het land 242 uur tegen 200 normaal. Ook was het vrij nat met 132 mm tegen 119 mm normaal. Daarbij was sprake van enorme regionale verschillen!

- advertentie - 

In september kregen we te maken met veel nazomerse dagen en veel zonneschijn. Het was met 201 uur zonneschijn tegen 143 normaal de op vier na zonnigste september ooit gemeten. Verder verliep de maand vrij droog met 65 mm tegen 78 normaal. Met in De Bilt gemiddeld 15,2 graden tegen 14,5 normaal was september een warme maand.

Op 15 september, Prinsjesdag, werd het bizar warm. De Bilt noteerde een recordlate officiële tropische dag met 31,4 graden en Gilze-Rijen registreerde met 35,1 graden een absoluut septemberrecord. Met 30,3 graden in Voorschoten (meetpunt nabij Den Haag) was het ook met afstand de warmste Prinsjesdag ooit.

Na deze septemberhitte volgde een zonnige en droge week met temperaturen van 20-25 graden. De nachten werden wel frisser en op 20 september kwam het tot de eerste grondvorst na de zomer met -1,3 graden op weerstation Twenthe.

Herfst losgebarsten vanaf eind september
Vanaf 23 september barste de herfst los. Tot en met 13 oktober viel elke dag wel ergens in het land regen. De temperatuur was gematigd met vrij normale waarden. De afgelopen week was het aan de frisse kant.

Door de kletsnatte afgelopen drie weken is de herfst tot nu toe natter dan gemiddeld. Er viel in totaal in de eerste helft van de maand gemiddeld over het land 132 mm tegen 119 normaal. Daarbij zijn er grote regionale verschillen. Op sommige plaatsen in het nog altijd droge zuidoosten en oosten is slechts circa 50 mm gevallen en op grote schaal minder dan 100 mm.

In het westen viel op veel plekken zo’n 150-200 mm regen en plaatselijk nog meer. Vooral op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden kwam op verschillende plaatsen meer dan 200 mm hemelwater naar beneden. In het noorden werd deze herfst tot nu toe zo’n 100-150 mm gemeten.

Tweede helft herfst overwegend droog van start
De tweede helft van de meteorologische herfst gaat dit weekend overwegend droog van start. Er is weinig wind en daardoor is er kans op mist. Zaterdagochtend kan de mist regionaal hardnekkig zijn. Zondag trekken een paar buien over het land. Het is fris met maxima rond 12 graden.

Na het weekend neemt de kans op buien toe en gaat het ook harder waaien. De temperatuurverwachting is nog onzeker, maar waarschijnlijk liggen de maxima rond 13 graden.

- advertentie - 

Dit kan u ook interesseren

Back to top button
Close
Open chat
Tip ons!