Weerbericht

Komende week vallende sterren Orioniden te zien

- advertentie -

Landelijk – De meteorenzwerm Orioniden passeert de komende tijd onze planeet. De bijbehorende vallende sterren zijn snel en gaan gepaard met mooie nalichtende sporen. Op de beste tijdstippen kan het aantal zichtbare vallende sterren oplopen naar ruim 30 per uur. Waarschijnlijk is de beste kijkperiode donderdag van 4:00 – 6:00 uur. Dat meldt Weeronline.nl

- advertentie -

De Orioniden zijn stukjes ruimtesteen afkomstig van de komeet Halley. Ze heten Orioniden omdat ze uit het sterrenbeeld Orion lijken te komen. Met snelheden van ruim 200.000 km/uur zijn de Orioniden zeer snelle meteoren.

Beste nachten vanaf woensdag
De meeste meteoren worden verwacht in de nacht van dinsdag 20 oktober naar woensdag 21 oktober en in de nacht daarna.

Elke nacht is de beste kijkperiode tussen 4:00 en 6:00 uur. Het aantal meteoren zal dan in de hierboven genoemde twee nachten tussen 28 en 39 per uur liggen. Dit is ruim één per twee minuten. Rond 4:00 uur moet je richting het zuidoosten kijken, ongeveer halfweg tussen recht boven je en de horizon. De kijkrichting verschuift in de twee uur daarna langzaam naar zuid en wordt ook nog iets rechter omhoog.

In de loop van komende week gunstiger weer
De dagen na het weekend is het wisselvallig met regen en soms ook veel wind. Wel neemt vanaf woensdag de kans op bredere opklaringen toe. Op basis van de huidige weersverwachting is de nacht van woensdag naar donderdag de meest gunstige nacht om te gaan kijken. Het is dan waarschijnlijk ook niet koud met een minimumtemperatuur rond 11 graden. Wel waait er een matige wind, dus een warme jas is zeker geen overbodige luxe.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button