Weerbericht

Weekend zacht met nat slot

- advertentie -

De Bilt – Het weer kent dit weekend twee gezichten. Terwijl zaterdag nog overwegend droog verloopt, krijgt ons land zondag een flinke portie regen vanuit het westen. Opvallend: waarschijnlijk valt het warmste moment van het weekend op zaterdagavond en in de nacht naar zondag!

- advertentie -

We zitten middenin een wisselvallige periode en dat merken we ook dit weekend. Zaterdag blijft het op een enkel spatje na droog en trekken wolkenvelden over het land. Tussendoor zijn er ook zonnige momenten. Het is prima weer om lekker uit te waaien, want er staat een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind. Zeker aan de kust is het flink winderig en kan de wind krachtig zijn. Zaterdagmiddag varieert de temperatuur van 14 graden in Groningen tot 16 graden langs de zuidgrens. De gevoelstemperatuur ligt vanwege de wind wel een aantal graden lager.

Zaterdagavond en in de nacht naar zondag neemt de wind zelfs nog wat in kracht toe en daardoor wordt nog zachtere lucht naar ons land geblazen. Regionaal, voornamelijk in het westen en midden, worden de hoogste temperaturen van het weekend dan ook pas in de avond en nacht naar zondag bereikt. De ‘minima’ komen rond 15 graden uit en daarmee zit er nauwelijks verval in de temperatuur ten opzichte van overdag. Deze nachtwaarden zijn overigens hoger dan in deze tijd van het jaar overdag gebruikelijk is! Normaal komen de maxima op 12-14 graden uit en de minima op 5-7 graden.

Zondag trekt een regengebied ons land. Het is nog onzeker hoe laat de regen ons precies bereikt, maar in het westen is dat waarschijnlijk aan het begin van de ochtend. In het oosten kan het nog een tijdje droog blijven, maar midden op de dag is het waarschijnlijk in het hele land grijs en nat. Het kan namelijk urenlang regenen en daarbij valt regionaal flink wat regenwater. De regen brengt ook lagere temperaturen met zich mee. In de middag is het 13 graden aan de kust en ongeveer 14 graden in het binnenland. Hiermee is het een graadje koeler dan de nacht daarvoor.

Wisselvallig en minder zacht
Na het weekend houdt het wisselvallige weer aan. Daarbij is het waarschijnlijk vooral maandag en dinsdag vaak droog, maar krijgen we in de loop van de week weer met meer buien te maken. De maxima zijn heel normaal voor de tijd van het jaar met 12-14 graden.

Rustige vrijdag aanloop naar wisselvallig en onstuimig weekend
Vandaag begint de dag rustig. Daardoor kan het regionaal grijs en mistig zijn en deze mist en lage bewolking lossen plaatselijk maar moeizaam op. Omdat de wind gedurende de dag toeneemt breekt de zon geleidelijk vaker door. Wel kunnen later enkele buien ontstaan. Het wordt 15-17 graden en daarmee is het zacht.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button