Algemeen

Onbewaakte spoorwegovergang in Scheemda beveiligd met slagbomen

- advertentie -

Scheemda – De spoorwegovergang aan de Vogelzangsterweg in Scheemda, waar de afgelopen jaren meerdere dodelijke ongelukken gebeurden, heeft slagbomen gekregen. Het hek dat sinds eind 2018 bij de overweg staat, blijft ook staan. Dit is om sluipverkeer tussen Scheemda en Meeden te voorkomen.

- advertentie -

Vanaf december 2020 zet ProRail tussen Groningen en Winschoten sneltreinen in. De extra treinen zorgen voor meer spreiding van reizigers. Hiermee neemt de reistijd af en de kans op een zitplaats toe. Voordat de sneltreinen gaan rijden. Mede hierom moesten er spoorbomen komen bij alle overwegen op dit traject.

(Lees verder onder de foto) De situatie voor de huidige spoorbomen.

Foto: Jeroen Bos/ OldambtNu.nl (archief)
Ongevallen

Sinds de overweg er ligt, in 1975, zijn er vele ongevallen gebeurd. Zowel met meerdere voertuigen als met een fietster. Helaas kwamen er bij deze ongelukken ook meerdere personen om het leven. Jurrie Nieboer fractievoorzitter van Partij van het Noorden pleitte in 2015 – na een dodelijk ongeval – al voor maatregelen op de onbewaakte overgang. ‘Een onbewaakte spoorwegovergang is niet meer van deze tijd.’ zei hij destijds.

Na wederom een dodelijk ongeval in 2018 werd er haast gemaakt en stond er binnen een mum van tijd een hek.

Hierdoor werd de weg afgesloten voor autoverkeer. Fietsers en voetgangers konden het hek nog wel passeren. Voor agrariërs uit de omgeving was het hek op afstand elektronisch te openen, zodat zij hun percelen konden bereiken.

Lees ook: Hek bij onbewaakt spoorwegovergang Scheemda doelwit van vandalisme

(Lees verder onder de foto) Het hekwerk wat werd geplaatst.

Foto: Jeroen Bos/ OldambtNu.nl (archief)

Aanvalsplan voor de overwegen
De afgelopen weken was ProRail druk bezig bij de overgang en zijn de spoorbomen gerealiseerd. Dit project is een onderdeel van het aanvalsplan voor NABO (Niet Actief Beveiligde Overwegen). Meer dan 65 onbeveiligde overwegen zijn inmiddels aangepakt. Nog eens tientallen staan op het punt om te verdwijnen of hebben tijdelijke beveiligingsmaatregelen.

“We rusten niet voor we het einddoel van 180 aangepakte NABO’s bereiken. We roepen alle betrokkenen op om mee te werken, zodat we van deze overwegen af zijn vóórdat er ongelukken gebeuren.” aldus ProRail.

(Lees verder onder de foto) De situatie nu aan de Vogelzangsterweg.

Foto: Quintin Stoetman/ OldambtNu.nl

ProRail heeft in opdracht van het ministerie van I&W 180 onbeveiligde overwegen in een programma ondergebracht om ze zo snel mogelijk aan te pakken. “Ook in de afgelopen periode hebben we weer een groot aantal onder handen genomen. Per overweg is de puzzel steeds weer anders, maar door goed samen te werken met onze stakeholders behalen we goede resultaten. Dankzij dit programma neemt de veiligheid voor weg- en treinverkeer toe.” zegt de woordvoerder van ProRail.

Zeven NABO’s tussen Groningen-Winschoten zijn aangepakt. Naast het overpad van Stations Scheemda is ook de veiligheid op andere overwegen verbeterd. Een aantal NABO’s kreeg hier een beveiligingsinstallatie met spoorbomen en aantal particulieren overwegen is afgesloten.

Lees ook: Aanpak spooroverwegen voor een veilig spoor

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button