Incidenten

Rechtbank Noord-Nederland zendt strafzaak moord Jaagpad uit

- advertentie -

Groningen – Rechtbank Noord-Nederland behandelt maandag 2 en dinsdag 3 november een strafzaak tegen een man die ervan wordt verdacht op 14 mei 2019 aan het Jaagpad in Groningen een hardloper om het leven te hebben gebracht. De inhoudelijke behandeling van de zaak is beide dagen vanaf 9.00 uur te volgen via een livestream op Rechtspraak.nl.

- advertentie -

In verband met de maatregelen rondom het coronavirus is er beperkt plaats in de zittingszaal van de rechtbank. Bij het verdelen van de beschikbare plaatsen krijgen procespartijen voorrang, gevolgd door de pers. Voor het bijwonen van deze zaak is ook veel publieke belangstelling. Er is echter onvoldoende ruimte voor iedereen. Om deze strafzaak zoveel mogelijk in de openbaarheid te behandelen zendt de rechtbank deze via een livestream uit.

Lees ook: Slachtoffer dodelijke steekpartij is 27-jarige man uit Midwolda

Conform persrichtlijn
Het uitzenden gebeurt met inachtneming van de Persrichtlijn (pdf, 2,9 MB). Dat betekent dat alleen professionele procespartijen, zoals de rechters, de officier van justitie en advocaten, in beeld worden gebracht. De verdachte komt niet in beeld en zijn stem zal worden vervormd.

Verloop van de zitting
Strafzittingen verlopen in beginsel volgens een vaste volgorde. Na de opkomst van de rechtbank en de opening van de zitting draagt de officier van justitie de tenlastelegging voor. De rechtbank bespreekt vervolgens de verdenkingen en het dossier. Verder besteedt de rechtbank aandacht aan de persoon van verdachte. In dit verband worden gedragsdeskundigen van het Pieter Baan Centrum gehoord. Ook krijgen de nabestaanden de gelegenheid om de rechtbank toe te spreken

Nadat de behandeling is afgerond, krijgt de officier van justitie het woord voor het requisitoir (standpunt en eventuele strafeis van het openbaar ministerie), gevolgd door het pleidooi van de advocaat van de verdachte. Uiteindelijk krijgt de verdachte het laatste woord en bepaalt de rechtbank wanneer de uitspraak wordt gedaan.

- advertentie -

Lees ook: Nabestaanden 27-jarige man uit Midwolda: “Wreed, onvoorstelbaar, niet te hanteren”

- advertentie - 

Geluid en beeld
Vanwege de privacy wordt in een aantal gevallen het geluid van de livestream gedempt wanneer tijdens de zitting namen worden genoemd. Gebruik van een koptelefoon kan de geluidservaring verbeteren. Is de beeldverbinding niet stabiel? Ververs dan de webpagina waarop de livestream wordt getoond, controleer de eigen internet/WiFi verbinding of het apparaat waarop u de livestream volgt.

Lees ook: 26-Jarige man uit Groningen opgepakt voor moord op jogger

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button