Algemeen

Amnesty International Werkgroep Oldambt vraagt uw aandacht

- advertentie -

Winschoten – Op 10 december is het de dag van de rechten van de mens. In 1948 is op deze dag de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens opgesteld.

- advertentie -

Dit jaar vragen we aandacht voor de Belarussische oppositieleider Maryia Kalesnikava die op 7 september op klaarlichte dag is opgepakt en weggevoerd door gemaskerde mannen in burgerkleding. Al snel bleek dat de Belarussische autoriteiten hierachter zaten. Ze werd naar de grens gebracht maar weigerde haar land te verlaten. Nu wordt ze beschuldigd van het ‘ondermijnen van de nationale veiligheid’ en kan 5 jaar gevangenisstraf krijgen. Zij heeft geen enkele misdaad gepleegd. De autoriteiten willen haar de mond snoeren en een afschrikwekkend signaal afgeven. In Belarus (Wit-Rusland) gaan vreedzame demonstranten al wekenlang massaal de straat op om te demonstreren tegen president Loekasjenko. Met de ondertekening van de petitie roepen we de Belarussische autoriteiten op Maryia Kalesnikava onmiddellijk vrij te laten. Doet u mee? Op www.amnesty.nl/Maryia kunt u de petitie tekenen.

Door de corona crisis hebben helaas veel geplande activiteiten van Amnesty werkgroep Oldambt geen doorgang kunnen vinden. Dat betekent niet dat we stil hebben gezeten. Op 9 maart begon onze collecteweek en wapperden onze vlaggen in Winschoten en Scheemda. In juni hebben we alle gemeenteraadsleden een brief gestuurd, waarin we hen het verzoek hebben gedaan er met een motie voor te zorgen dat de gemeente zich zou aansluiten bij de toen al 130 ‘’bereidwillige gemeenten’’. Gemeenten die er bij de overheid op aandringen de 500 vluchtelingenkinderen in Nederland op te nemen, zoals in Europees verband is afgesproken. De gemeente Oldambt heeft inderdaad in juli een motie hierover aangenomen en zich bij deze gemeenten aangesloten. Op 12 september hebben we het standpunt van Amnesty over de zorgwekkende situatie in het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos mogen toelichten in een radio-uitzending van RTV-go.

De werkgroep Amnesty Oldambt zoekt enthousiaste vrijwilligers en werkgroep leden. Is dit iets voor u? Als u een email stuurt naar info@oldambt.amnesty.nl nemen ze contact met u op.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button