Algemeen

Bert Smit de stem van voormalig radio Winschoten overleden

- advertentie -

Oldambt – Eigenlijk had ik (Jan Keitz) na de 50e editie met mijn verhalen over Radio Winschoten willen stoppen, maar af en toe duiken er toch nog weer anekdotes op, die de moeite van het publiceren waard zijn… Maar soms zijn er ook minder leuke zaken die voorbij komen en ik ben van mening dat we daarbijook stil moeten staan.

- advertentie -

Afgelopen week overleed namelijk een van de grondleggers van de lokale omroep in Winschoten Bert Smit. Ook zijn carrière begon bij de ziekenomroep van het Sint Lucas ziekenhuis Radio Viviana. Samen met hem, Wiebe Klijnstra, Wessel Gernaat en ondergetekende werd besloten de ziekenomroep uit te bouwen tot een “echte” lokale omroep. Dat werd de onvergetelijke Radio Winschoten, waar hij samen met Wiebe Klijnstra de luisteraars op het punt van de stoel aan de radio bond met hun verslag over tal van politieke problemen zoals o.a. de legendarische affaire Joop Flokstra en de manege. Ook was Bert de man van de talloze streektaalprogramma’s en andere muziekprogramma’s.

(Lees verder onder de foto)

Bert schuwde ook het “vuile”werk niet. Bij Viviana was hij de man die deze omroep wekelijks voorzag van alle hits die de top-40 binnen kwamen. Tegenwoordig kan dat in een paar seconden via allerlei streamingsdiensten. Dat was toen wel even anders. Bert regelde dat op zijn manier. Hij had een afspraak met de plaatselijk platenwinkel Larmoyeur, waar hij wekelijk de “binnenkomers” in de top 40 op vinyl mocht meenemen. Die werden door Bert minutieus met een spoelenrecorder vastgelegd. Daarna werd er nog een kopieerslag gemaakt, namelijk van de grote spoelen naar kleinere spoeltje, waarop voor maximaal 4 liedjes plaats was. Zodoende hoefde de technicus van dienst maar kort door te spoelen om het juiste liedje “voor te zitten”. Een heidens karwei en dat elke week weer.

Maar zijn sonore stem zal helaas niet meer klinken. We wensen de familie veel sterkte met dit verlies.

Lees het complete dossier met 50 stukken over Radio Winschoten hier.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button