Weerbericht

Vannacht kans op gladheid door bevriezing natte wegen

- advertentie -

Landelijk – Komende nacht kan het regionaal glad worden door bevriezing van natte weggedeelten. Na een kletsnatte maandag komt het op veel plaatsen tot een graadje vorst. De gladheidskansen zijn het grootst in het midden, zuiden en oosten van het land. Vooral op bruggen en viaducten waar niet wordt gestrooid kan het morgenochtend spekglad zijn. Ook in de volgende nachten is lokale gladheid mogelijk.

- advertentie -

Na een dag met regelmatig regen klaart het vanavond vanuit het zuiden geleidelijk op. In de zuidoostelijke helft van het land daalt de temperatuur naar waarden tussen 0 en -2 graden. In het westen en noorden blijft de temperatuur op veel plaatsen net boven het vriespunt. Plaatselijk kan mist ontstaan.

Bevriezings- en condensatiegladheid
Wegen worden glad als de temperatuur van de weg onder het vriespunt zakt en er vocht aanwezig is. Door de regen van vandaag zullen de meeste wegen nat zijn en dus direct glad worden als de temperatuur van het wegdek onder nul komt.

Wegen die snel opdrogen, bijvoorbeeld ZOAB-wegen, maken minder kans op gladheid door bevriezing. Toch kunnen deze wegen vannacht ook glad worden als vocht uit de lucht neerslaat op de koude weg en bevriest. Dit noemen we condensatiegladheid en de kans hierop is vannacht vooral voor bruggen en viaducten groot.

Ook volgende nachten kans op lokale gladheid
Komende dagen blijft het overwegend droog, maar is het wel behoorlijk koud decemberweer met maxima van 2-5 graden en in de nachten op veel plaatsen lichte vorst. Doordat de wegen veelal droog de nacht ingaan is de kans op grootschalige gladheid kleiner dan komende nacht. Lokale gladheid, vooral op bruggen en viaducten, is echter zeker tot zaterdag elke nacht mogelijk.

- advertentie -

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button