Weerbericht

In 2020 op donderdag het vaakst regen

- advertentie -

Landelijk – Precies wanneer iedereen vrij is regent het, dat klopte helemaal in 2020. Gemiddeld viel op donderdag het vaakst regen, maar op een gedeelde tweede plaats kwamen zaterdag en zondag. Het regende in meer dan de helft van alle weekenden in 2020 en dat is meer dan normaal.

- advertentie -

Op gemiddeld 58,5% van de donderdagen regende het dit jaar. Dat komt neer op 31 van de 53 donderdagen die 2020 rijk was. Het weekend doet daar nauwelijks voor onder met 57,7%, oftewel 30 van de 52 dagen. Op dinsdag was het een dubbeltje op zijn kant. Precies om de week viel regen. Dat zijn 26 van de 52 dinsdagen. Daarmee was dinsdag de dag dat het dit jaar het vaakst droog was. Op vrijdag, een geliefde dag om vrij te zijn, regende het ongeveer 53,9% van de dagen. Daarmee was de vrijdag wat regendagen betreft heel gemiddeld.

Vaker regen dan normaal
Je zou het niet zeggen met het grote neerslagtekort en de extreem droge lente in het achterhoofd, maar in 2020 regende het vaker dan normaal. Gemiddeld valt namelijk op 50,8% van de dagen neerslag. Dit jaar was dat 54,6%. Net als dit jaar is dinsdag normaal de droogste dag van de week met gemiddeld op 49,3% van de dinsdagen neerslag. In de afgelopen 30 jaar viel op zaterdag gemiddeld het vaakst regen met 51,7%. Ook daarin was dit jaar dus heel gemiddeld. Het regende alleen dus nóg vaker dan normaal.

Rico Schröder, meteoroloog van Weeronline: ‘Je kunt het beste een vrije dag hebben op maandag of dinsdag. Dan valt namelijk het minst vaak regen én is het ook nog eens het zonnigst. Juist in het weekend zien we de zon gemiddeld minder vaak en valt vaker regen. Het is logisch dat de minst zonnige en natste dagen overeenkomen. Voor regen heb je namelijk wolken nodig.’

Weer kent geen tijd
Op welke dag het in de week het vaakst regent berust puur op toeval. De natuur kent namelijk geen tijd, want tijd is door de mens bedacht. Het weer heeft dus geen geheugen en wat voor weer we krijgen is dus vrij willekeurig. Toch kent het weer soms een patroon dat precies een week duurt. Dat zagen we bijvoorbeeld afgelopen februari, toen het drie zondagen op rij tot storm kwam.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button