Kort nieuws

Jeugdjournaal 40 jaar: CBS Vossenburcht werkte mee aan begin

- advertentie -

Winschoten – Afgelopen week bestond het NOS Jeugdjournaal 40 jaar. Wat veertig jaar geleden begon als een uitzending van een paar keer per week een paar minuten (en niet in de schoolvakanties), is inmiddels uitgegroeid tot een dagelijks avondjournaal van twintig minuten en een uitzending in de ochtend.

- advertentie -

En het is niet alleen bij televisie gebleven; het Jeugdjournaal heeft ook een eigen site, een app en is actief op YouTube en Instagram.

CBS Vossenburcht
Bij de start van het programma was de CBS Vossenburcht betrokken. Jan Heeringa: “We zijn door de NOS gevraagd om aan het ontstaan van het Jeugdjournaal mee te willen werken. De school moest elke week (via de telefoon!!) een aantal ideeën voor onderwerpen opsturen. Met een aantal leerlingen ben ik naar Hilversum geweest om de studio te bekijken en de presentatrice (Leontien Ceulemans), regisseur en hoofdredacteur te ontmoeten.”

“De Winschoter Courant kwam er achter, dat de CBS De Vossenburcht aan het programma meedeed en wilde graag een foto maken van leerlingen, die naar de SCHOOL TV zaten te kijken. Dat ging uiteraard (diep fake) door, want de school had zelf nog geen tv. Daarom als de bliksem bij Herman Kamp op de Venne een tv opgehaald, die in de klas op een tafeltje gezet en zogenaamd naar het programma gekeken. Niet heel veel later kreeg de school een kleuren tv en JVC-opname recorder, waarmee vele schoolprogramma’s werden opgenomen, die leerkrachten op een later moment met hun groep in de klas konden gaan bekijken. Tegenwoordig zijn alle programma’s allemaal via het Digibord oproepbaar. Mooi is het, dat het programma na veertig jaar nog steeds bestaat en ook door veel ouderen wordt bekeken.”

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button