Economie

Nieuwe Horecagroep Noord vertelt het echte verhaal van noodlijdende horeca

- advertentie -

Oldambt – Het water staat ze tot de lippen. En in veel gevallen zelfs erover. En toch ervaren horeca-ondernemers dagelijks dat politiek en publiek denken en uitspreken dat de horeca het wel redt dankzij ruime financiële steun. Een groep Oost-Groninger horecaondernemers is dit beeld zat. Zij willen de maatschappij doordringen van de zeer ernstige nood waarin de branche verkeert. Daarom verenigen zij zich per 1 februari in Horecagroep Noord.

- advertentie -

“We krijgen financiële steun, maar dat is lang niet voldoende om de vaste zakelijke kosten te dekken. Elke maand dat wij gesloten zijn, moet er veel geld bij. Wij maken ons zelf geen salaris over, maar ook wij moeten gewoon onze boodschappen afrekenen bij de kassa van de supermarkt. Dit houden we niet lang meer vol”, zegt Bennie Smits van brasserie Pand 147 in Winschoten. “Wij zijn een van de sectoren die het hardst worden getroffen.”

Rand van de afgrond
Sinds vorig jaar maart is de horeca in totaal zes maanden noodgedwongen op slot. Een gezond bedrijf kan echt wel een stootje hebben. Maar na een half jaar sluiting wordt het zelfs voor gezonde horecabedrijven heel moeilijk. Horecaondernemers spreken uit pure nood oudedagsvoorzieningen aan om de huur of hypotheek te kunnen betalen. Smits: “Keer op keer krijgen wij van burgers en politici te horen dat de horeca het zo getroffen heeft met de ruimhartige compensatieregelingen. De realiteit is echter dat veel horecaondernemers aan de rand van de afgrond staan. Juiste beeldvorming bij burgers en politici is essentieel voor de toekomst van onze branche.”

Horecagroep Noord
Samen met de familie Mamutovski van de restaurants Makedonia en Desperados in Winschoten en Stadskanaal en Erik Nap van Gasterij Smits in Midwolda richtten Smits en zijn vrouw José Horecagroep Noord op. Het concept is heel simpel: horeca-ondernemers vertellen op social media hun persoonlijke verhaal: “Zo willen wij de dagelijkse realiteit een gezicht geven. Want het is geen ver-van-mijn-bed-show, het is dat gezellige terrasje of cafeetje en dat restaurantje waar je altijd zo graag kwam. Die vriendelijke, hartelijke gastvrouw en -heer betalen nu al maanden de prijs van het algemeen belang uit eigen zak.”

Volgens de initiatiefnemers doet de branche collectief – ook via branche-organisaties – onvoldoende aan beeldvorming. Daarom richten zij deze week als eerste een Facebook-pagina op, waar alle Noordelijke horecaondernemers gratis hun verhaal kwijt kunnen. “De basis ligt hier in Oost-Groningen, maar wij willen horecaondernemers uit heel Noord-Nederland een podium bieden. En zou dit elders in Nederland navolging krijgen, dan moedigen wij dit aan. Ook staan wij open voor alle ideeën van collega’s die de beeldvorming over de horeca een positieve impuls kunnen geven. Wij moeten dit met elkaar, schouder aan schouder het hoofd bieden.”

Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina van Horecagroep Noord. Hier kunnen belangstellende horeca-ondernemers zich ook gratis aanmelden.

Foto: Bennie (met zwart mondmasker) en José Smits (5e van rechts) met het team van brasserie Pand 147 in Winschoten: ‘De horeca betaalt al maanden de prijs van het algemeen belang (foto Horecagroep Noord).

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button