Weerbericht

Januari was iets te koud, nat en somber

- advertentie -

Landelijk – Januari was volgens de nieuwe normaal een iets te koude maand met gemiddeld 3,4 graden tegen 3,6 normaal. Landelijk gemiddeld was de maand nat met 96 millimeter tegen 72 normaal. De meeste neerslag viel als regen, maar op sommige dagen kwam het tot sneeuwpret. De zon scheen 55 uur tegen 68 normaal en daarmee was januari somber.

- advertentie -

Vaak een waarschuwing
Het vaakst werd deze maand gewaarschuwd voor gladheid. De temperaturen lagen regelmatig dicht bij het vriespunt en door bevriezing van natte wegdelen en af en toe sneeuw werd gewaarschuwd voor gladheid. Waarom het glad kan zijn terwijl het niet vriest lees je hier. Voor mist werd zesmaal gewaarschuwd en voor wind driemaal.

Op 21 januari trok stormdepressie Christoph langs ons land en veroorzaakte langs de kust zeer zware windstoten. In IJmuiden haalde de wind uit naar 127 km/uur en op de Houtribdijk werd een zeer zware windstoot van 121 km/uur genoteerd. In het noordwesten stond korte tijd stormkracht 9, maar tot een officiële storm kwam het niet.

Het was een iets te koude maand met gemiddeld 3,4 graden tegen 3,6 volgens de nieuwe normaal 1991-2020. In de vorige klimaatnormaal zou deze maand als iets te zacht de boeken ingaan. Het klimatologisch gemiddelde 1981-2010 was voor januari 3,1 graden.

De temperatuur daalde in negen nachten tot beneden het vriespunt. Waarschijnlijk komen er dit weekend nog twee nachten bij. Normaal, klimaatperiode 1991-2020, komt het in twaalf nachten tot vorst. De laagste temperatuur werd op 9 januari genoteerd. In De Bilt werd het -4,5 graden. Landelijk was Eelde het koudst. Op 25 januari koelde het af naar -6,7 graden.

Een echte sneeuwdag sinds tijden
Op zaterdag 16 januari trok een gebied met sneeuw van zuidwest naar noordoost over het land en dat leverde mooie foto’s op. Veel mensen gingen naar buien en genoten van de sneeuwpret. Op veel plaatsen lag een sneeuwdek van 2-3 centimeter.

Zondagochtend 17 januari dooide het in het westen door oplopende temperaturen, maar in het oosten was het nog spekglad door ijzel. Er viel regen op een bevroren ondergrond.

Veel plaatsen natter dan normaal
Niet alleen tijdens de laatste dagen van de maand viel flink wat regen, ook halverwege de maand kwam het soms met bakken uit de lucht. In De Bilt viel zowel op 12 januari als op 19e in totaal 16 millimeter. Gemiddeld viel over het land 96 millimeter tegen 72 normaal. Het natst was het in het zuiden van Limburg. In Epen viel 120 millimeter en in Vaals 111 millimeter.

Januari was somber
De zon scheen gemiddeld over het land 55 uur tegen 68 uur normaal. Vooral in het zuidoosten was de maand somber met in Maastricht 35 uur zon tegen 67 normaal voor de stad aan de Maas. Ook op het hoofdstation De Bilt scheen de zon niet overvloedig met 50 uur zon. Het zonnigst was het in het noordwesten met in Den Helder 61 uur zon.

De maximumtemperaturen deze maand:
Laagste maximum De Bilt: 2,0 graden op 16 januari
Hoogste maximum De Bilt: 12,0 graden op 21 januari
Laagste maximum landelijk: 0.8 graden in Maastricht en Ell op 9 januari
Hoogste maximum landelijk: 12,9 graden in Ell en Eindhoven op 21 januari

De minimumtemperaturen deze maand:
Laagste minimum De Bilt: -4,5 graden op 9 januari
Hoogste minimum De Bilt: 6,8 graden op 20 januari
Laagste minimum landelijk: -6,7 graden in Eelde op 25 januari
Hoogste minimum landelijk: 7,9 graden in Wijk aan Zee op 20 januari.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button