Weerbericht

KNMI: maandag code rood vanwege gladheid door ijzel

- advertentie -

Landelijk – Komende nacht en morgenochtend is er grote kans op zeer verraderlijke gladheid door ijzel. Volgens het KNMI trekt in de tweede helft van de nacht een gebied met regen vanuit het westen over het land. Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers goed voorbereid op weg te gaan.

- advertentie -

In de nacht naar maandag wordt de bewolking geleidelijk dikker. In de tweede helft van de nacht valt er vanuit het westen af en toe lichte regen. Met een nog bevroren ondergrond leidt dit mogelijk tot zeer verraderlijke gladheid door ijzel. Rijkswaterstaat houdt de situatie nauwlettend in de gaten en staat paraat om met 546 strooiwagens om de gladheid te bestrijden.

Het advies aan mensen die tóch de weg op moeten – bijvoorbeeld omdat ze een cruciaal beroep hebben – is de weersverwachting en de verkeersinformatie goed in de gaten te houden en de rijstijl aan te passen. Kortom: langzaam rijden, afstand houden, niet onnodig van rijstrook wisselen en rustig remmen.

IJzel moeilijk te bestrijden
Het bestrijden van ijzel is lastiger dan van sneeuw. Door de winterse neerslag verdunt het zout dat al op de weg ligt. Daarnaast bevriest de neerslag zodra die op het koude wegdek komt en vormt een ijslaag bovenop het zout. Hierdoor kan er in een korte tijd een zeer glad wegdek ontstaan.

Door de ijslaag vindt vermenging met strooizout niet direct plaats, dat heeft tijd nodig. Pas als de bovenlaag zacht is, werkt het zout optimaal en wordt het minder glad. Ondanks al onze inspanningen kan gladheid dus helaas niet altijd worden voorkomen.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button