Algemeen

Het Groninger Landschap viert 85-jarig jubileum met oprichting Groninger Natuurfonds

- advertentie -

Groningen – Op 14 maart 2021 was het exact 85 jaar geleden dat Het Groninger Landschap is opgericht. De oorspronkelijke missie uit 1936 is nu, 85 jaar later, nog minstens even relevant. Daarom richt Het Groninger Landschap ter ere van dit lustrum het Groninger Natuurfonds op.

- advertentie -

Op 14 maart 1936 werd Het Groninger Landschap op initiatief van Vereniging Natuurmonumenten opgericht. De toenmalige voorzitter van Natuurmonumenten onderkende de meerwaarde van de provinciale natuurorganisaties, geworteld in hun eigen regio. De missie van Het Groninger Landschap was, en is nog steeds, om waardevolle Groningse natuur, landschap en erfgoed blijvend te beschermen.

Een nieuw fonds
Het Groninger Landschap voert sinds de oprichting een actief aankoopbeleid van natuur en erfgoed met als eerste aankoop de soldatendijk Bourtange in 1939. “Het aankopen van grond is de beste manier om natuur te beschermen” aldus Marco Glastra, directeur-bestuurder van Het Groninger Landschap. Glastra: “Onze middelen om grond aan te kopen zijn beperkt, dus we kunnen niet alle kansen die zich voordoen verzilveren. We zetten graag een tandje bij”. Met de oorspronkelijke missie uit 1936 in het achterhoofd richt Het Groninger Landschap ter ere van het 85-jarig jubileum het Groninger Natuurfonds op. Een nieuw fonds met als doel grond aankopen, inrichten als natuur en voor altijd beheren. Groningers en liefhebbers van de provincie kunnen helpen door een vierkante meter grond à € 7,50 te doneren.

Naast de oprichting van het Groninger Natuurfonds organiseert Het Groninger Landschap meer jubileumactiviteiten, waaronder een online serie over het landschap en de fotowedstrijd ‘Groningen. Mooi dichtbij’. Het jubileum wordt in verband met corona verder bescheiden gevierd.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button