Politiek

Verkiezingen 2021: Openen van briefstemmen begonnen in gemeente Oldambt

- advertentie -

Winschoten – Al weken gaat het erover dat deze verkiezingen anders dan anders zijn. Briefstemmen is een belangrijk onderdeel geworden en de kiezer kan zijn stem op meerdere dagen uitbrengen. Wat opvalt is dat aan het tellen helemaal niet zoveel anders gaat dan anders.

- advertentie -

In het gemeentehuis van de gemeente Oldambt zijn ze dinsdagochtend begonnen met het openen van de briefstemmen. Dit werd gedaan in de oude Raadzaal.

Aanpassing
De manier waarop briefstemmen van ouderen worden geteld is aangepast. Dat heeft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken dinsdagochtend aan de Tweede Kamer laten weten.

Mensen van zeventig jaar en ouder konden de afgelopen weken een briefstem opsturen of afleveren. Gemeenten begonnen maandag met het openen van de enveloppen. Toen bleken veel ouderen het stembiljet en stempas in één envelop te hebben gestopt.

5 tot 10 procent ongeldig
Die moest daarna terzijde worden gelegd omdat anders het stemgeheim geschonden werd. De teller zou dan namelijk kunnen zien op wie de stem is uitgebracht. Volgens de Kiesraad ging het om 5 tot 10 procent van de briefstemmen. Morgen zullen deze stemmen geteld worden.

Stemmen
Vandaag kan er op enkele locaties in onze gemeente gestemd worden, morgen zijn alle locaties geopend.

Lees ook: Verkiezingen 2021: Waar en hoe laat kan ik stemmen?

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button