Weerbericht

Update verkiezingsweer: woensdagavond regen

- advertentie -

Landelijk – Woensdag zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Kwetsbare mensen kunnen ook vandaag stemmen. Het weer kan van invloed zijn op de opkomst en ook een klein beetje op de uitslag. Zowel vandaag als morgen zijn er droge perioden, maar ook perioden met regen. Morgen regent het vooral in de avond, vandaag vooral in de middag.

- advertentie -

Morgenochtend is het op veel plaatsen droog. Wel is er veel bewolking en slechts af en toe zon. Een lokale bui is niet uitgesloten, vooral in de kustprovincies.

Morgenmiddag houden we dit overwegend droge weerbeeld met af en toe zon. Het wordt 7-8 graden, maar een matige noordenwind veroorzaakt gevoelstemperaturen van een graad of 3. De winterjas is dus zeker nodig als je lopend of op de fiets naar het stembureau gaat. Aan het einde van de middag neemt vanuit het noordwesten de bewolking en kans op regen toe.

Morgenavond breidt de regen uit over het hele land. De stembureaus sluiten om 21:00 uur. Waarschijnlijk regent het dan in nagenoeg het hele land.

Vandaag op veel plaatsen regen
Voor kwetsbare mensen zijn de stembussen vandaag al open. De dag begint op de meeste plaatsen droog, maar al snel begint het in Zeeland te regenen. Later in de ochtend en vanmiddag valt vooral in de zuidwestelijke helft van het land regen. In het oosten en noordoosten blijft het overwegend droog. Het wordt 7-8 graden bij een matige noordwestenwind.

Alleen langdurige neerslag bepalend voor stembusgang
Regen is bij sommige mensen een bepalende factor om niet te gaan stemmen. Hoe langer het regent, hoe lager de opkomst. Een dag met veel zonneschijn tijdens de landelijke verkiezingen had in het verleden gemiddeld een 2-3% hogere opkomst dan een bewolkte regendag. Bij warm weer valt de opkomst vaak 1% hoger uit.

De vorige keer dat we konden stemmen voor de Tweede Kamer was op 15 maart 2017. Het bleef die dag overal droog, de zon scheen flink en met temperaturen van 10-15 graden was het prima weer voor de stembusgang. De opkomst was dan ook hoog met 81,6%.

Op 12 september 2012 kon ook worden gestemd en op die dag kwam het tot flinke buien. Toch scheen ook geregeld de zon en het werd 15-17 graden. De opkomst was die dag slechts 74,6 procent, maar waarschijnlijk had het weer deze dag nauwelijks invloed. Tussen de buien door was het vaak lange tijd droog. De meeste regen viel pas in de avond.

Op 9 juni 2010 werd het weliswaar 19-20 graden, maar het was de hele dag bewolkt en bovendien viel enige tijd regen. Mede door het weer was de opkomst vrij laag met 75,3 procent.

Wat dit jaar de opkomst gaat worden moet, zeker in verband met corona, worden afgewacht. Het wordt in ieder geval geen kletsnatte dag.

Invloed op uitslag uiterst klein
Partijen met een trouwe achterban kunnen in theorie profiteren van slecht weer. Zwevende kiezers zullen eerder afhaken als het regent. Om grote verschuivingen in de uitslag zal het zeker niet gaan, maar bij grensgevallen kan het wel net een zetel schelen.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button