Weerbericht

Mooie zonsondergangen door Saharastof

- advertentie -

Landelijk – Er wordt de komende dagen met een zuidelijke stroming niet alleen hele warme lucht aangevoerd, maar ook Saharastof. Het stof bevindt zich morgen ten westen van ons land en dat betekent dat de zonsondergang dinsdag roder kan zijn dan normaal. Woensdag en donderdag ligt de laag stof boven ons land en daardoor kan de zon wat wazig te zien zijn. Ook de zonsopkomsten kunnen dan fraai kleuren.

- advertentie -

Op deze maandag is van Saharastof in de lucht nog geen sprake. De lucht is blauw met hooguit wat sluierbewolking. De zonsondergang zal later vandaag dan ook niet spectaculair zijn.

Boven Spanje bevindt zich een flinke stofwolk en morgen trekt deze wolk naar het noorden in de richting van het Verenigd Koninkrijk. De zonsondergang kleurt bij ons hierdoor dinsdagavond roder dan normaal.

Het Saharastof zorgt voor extra breking en verstrooiing van het licht en daardoor gaat de laagstaande zon gepaard met meer rode, oranje en gele kleuren. Doordat de hoeveelheid stof bij het aardoppervlak gering is, heeft het Saharastof geen invloed op de luchtkwaliteit. De kans op regen is deze week heel erg klein en omdat het stof hoog in de lucht zit, hoeven we geen met stof bedekte auto’s te verwachten.

Ook fraaie zonsopkomsten verwacht
Woensdag trekt het Saharastof over het land naar het oosten. De zon schijnt de hele dag, maar de verwachting is dat de zon door het staf wazig te zien zal zijn. Ook donderdag ligt er een laag Saharastof boven ons land en zal de zonsopkomst fraai rood kleuren. Ook de zonsondergang kleurt fel, omdat een nieuwe stofwolk ten westen van ons land arriveert.

Vanaf vrijdag draait de wind op grote hoogte in de atmosfeer naar het noorden en wordt het Saharastof weer naar het zuiden teruggestuurd. Of de zon dan volop zal schijnen, lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland. Ook lees je daar dat de wind aan de grond al eerder naar het noorden draait, waardoor het fors kan afkoelen.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button