Cultuur

Overhandiging boek Slag bij Heiligerlee voor koning Willem-Alexander

- advertentie -

Heiligerlee – Op donderdag 29 april neemt René Paas, Commissaris van de Koning in Groningen, een exemplaar voor koning Willem-Alexander in ontvangst van het boek ‘Heiligerlee, strijd in een landschap van glorie en nederlaag’. De overhandiging vindt plaats bij het Graaf Adolfmonument in Heiligerlee.

- advertentie -

Op 10 maart verscheen dit boek van Cultuurhistorisch Centrum Oldambt (CHC) bij uitgeverij Noordboek. Het verhaalt over verschillende aspecten van de Slag bij Heiligerlee, die op 23 mei 1568 plaatsvond. Deze korte veldslag is de geschiedenisboeken ingegaan als begin van de succesvolle Opstand van de Nederlanden tegen de Spaanse overheersing. De Nederlandse troepen werden aangevoerd door de graven Adolf en Lodewijk van Nassau, jongere broers van Willem van Oranje. Graaf Adolf liet bij de slag het leven. Ons koningshuis is via de vrouwelijke lijn verwant met Willem van Oranje.

Pleitbezorger voor ‘t Oldambt
De coronamaatregelen verhinderen een publiekspresentatie. Daarom is de Commissaris van de Koning gevraagd een exemplaar voor de koning in ontvangst te nemen. De heer Paas verklaarde zich hier graag toe bereid. De laatste maanden wierp hij zich op als actief pleitbezorger voor de gemeenten van onze provincie, waaronder Oldambt, die door voorgenomen wijzigingen in de toekenning van rijksmiddelen(gemeentefonds) benadeeld dreigen te worden.

Voorzien in behoefte
Het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt vreest daarbij verdere aantasting van de zorg voor de Oldambtster cultuurhistorie. In 2019 kreeg het Centrum al een bezuiniging van één derde van de gemeentelijke subsidie te verwerken. Toch is het erin geslaagd een mooi en belangwekkend boek over de Slag bij Heiligerlee uit te geven.

Uit onderzoek, op verzoek van het CHC door Hanzehogeschool Groningen verricht, blijkt dat het Centrum in een grote behoefte voorziet. Ook positief is dat het aantal vrijwilligers het afgelopen jaar is toegenomen. Wilt u weten wat het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt te bieden heeft kijk dan eens op www.chcoldambt.nl.

Bestelinformatie: Het boek Heiligerlee, Strijd in een landschap van glorie en nederlaag kost € 19,90 en is verkrijgbaar bij het CHC, in de boekhandel en online. Wie nu donateur wordt, kan via een speciale actie het boek gratis thuis krijgen. Kijk voor de voorwaarden op https://chcoldambt.nl/publicaties/heiligerlee

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button