Weerbericht

Droogte door natte maanden zo goed als voorbij

- advertentie -

Landelijk – Door het wisselvallige weer sinds vorige zomer is de droogte van afgelopen jaren zo goed als voorbij. Op veel plaatsen is het grondwaterpeil weer normaal en ook het neerslagtekort is kleiner dan gebruikelijk. De komende tijd blijft dagelijks kans op buien, waardoor voorlopig geen sprake is van ernstige droogte.

- advertentie -

Voor vakantiegangers in eigen land is het wisselvallige en vrij koude weer geen pretje, maar voor de boeren en de natuur is het een zegen. Op dit moment bedraagt het neerslagtekort slechts 26 millimeter. Dat is veel minder dan vorig jaar, toen Nederland rond deze tijd ongeveer 110 millimeter tekort kwam. Halverwege mei is het neerslagtekort normaal circa 40 millimeter. Het neerslagtekort is het verschil tussen hoeveel water er verdampt en hoeveel regen er valt.

Grondwater weer op peil
De ernstige droogte van 2018 en regionaal ook in 2019 en 2020 zorgde in het oosten en zuiden voor bijzonder lage grondwaterstanden. Het afgelopen half jaar is er zoveel regen gevallen, dat het grondwater op veel plaatsen weer op niveau is. Vooral oktober en december 2020 en januari 2021 verliepen kletsnat. Ook mei verloopt tot dusver nat. In de eerste twee weken van deze maand viel gemiddeld over Nederland al bijna een maandsom regen. Er is zo’n 40 millimeter gevallen, tegen de gebruikelijke 56 in een gehele meimaand.

Door de vele regen is van ernstige droogte geen sprake meer. In de Achterhoek staat het grondwaterpeil op veel plaatsen zelfs hoger dan normaal. In Brabant en Limburg is de grondwaterstand ongeveer normaal voor de tijd van het jaar. Slechts op een enkele plek op de hoge zandgronden langs de grens met België staat het grondwater lager dan gebruikelijk.

Akkers liggen er op verschillende plaatsen in het zuiden en oosten wel droog bij. Dat komt doordat de toplaag van het zand door de krachtige zon heel snel uitdroogt. Het hoeft maar een paar dagen droog te zijn, om het zand weer te laten stuiven. Dieper in de bodem is de grond nog wel vochtig. Aangezien er de komende tijd regelmatig regen valt, blijft op de meeste plaatsen voldoende water beschikbaar voor de groei van planten.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button