Cultuur

UPDATE: Eva Buntjer voorleeskampioen van Ubbo Emmius Winschoten

- advertentie -

Winschoten – Het was dit jaar al de tiende keer dat Biblionet Groningen de vo-scholen in de provincie Groningen uitnodigde om aan de voorleeswedstrijd voor leerlingen van de eerste klas in het voortgezet onderwijs Read2Me! mee te doen.

- advertentie -

Read2Me! is een fantastisch project dat de leesbevordering enorm stimuleert en waarbij de leerlingen in aanraking komen met veel voorleesfragmenten. De docenten Nederlands van de eerste klassen van Ubbo Emmius Winschoten hebben ongeveer 200 leerlingen tijdens hun lessen aan elkaar laten voorlezen. De leerlingen mochten daarbij zelf kiezen uit welk boek ze gingen voorlezen.

Veel aandacht voor jeugdliteratuur
Tijdens de lessen Nederlands op Ubbo Emmius wordt door de docenten veel aandacht besteed aan jeugdliteratuur. Daarbij worden ze flink ondersteund door het ruime en uitstekende aanbod van veel interessante boeken van goede jeugdauteurs. De leerlingen maken daardoor kennis met veel verschillende en goede jeugdboeken. En doordat de leerlingen aan elkaar voorlezen, leren ze ook veel van elkaar over hun favoriete schrijvers. Populaire schrijvers zijn vooral: Cis Meijer, Margje Woodrow, Tanja de Jonge, Mel Wallis de Vries, Maren Stoffels, Mirjam Mous en Daniëlle Bakhuis, terwijl ook veel is voorgelezen uit de klassiekers van Thea Beckman, J.K. Rowling en Jan Terlouw.

Schoolfinale
Op maandag 17 mei namen de brugklassers Mark Boneschansker, Liam Lourens, Sanne Bruintjes, Eva Buntjer, Loes Bruins en Esmé Klein het tegen elkaar op in een zeer spannende schoolfinale. Zij hadden zich tijdens de voorrondes die in hun eigen klas werden gehouden hiervoor gekwalificeerd. De zes voorlezers maakten het de jury, die bestond uit de docenten Johan Hoekstra, Hilda Geres en Kim Rijkens, knap lastig.

De juryleden letten bij het beoordelen van de leesfragmenten o.a. op de klemtoon, het leestempo en de verstaanbaarheid. Ze beoordeelden de leerlingen ook op het criterium of er een goed fragment was gekozen en ze vonden bovendien het contact zoeken met het publiek een belangrijke voorwaarde om gekozen te kunnen worden tot de beste voorlezer.

Winnares
Na het juryoverleg werd Eva Buntjer uit klas 1H, die voorlas uit Fright night van Maren Stoffels, uitgeroepen tot voorleeskampioen. De jury vond vooral de manier waarop zij tijdens het voorlezen contact zocht met het publiek erg goed. Loes Bruins uit klas 1I mocht de tweede prijs in ontvangst nemen. De jury vond met name haar stemgebruik erg mooi. De overige deelnemers eindigden op de derde plaats. Alle deelnemers ontvingen uit handen van docent Nederlands Bert Hensema een oorkonde en een boekenbon.

Eva mocht daarnaast het boek “Briefjes voor Pelle” van Marlies Slegers in ontvangst nemen. Normaal gesproken hadden Eva en Loes de school mogen vertegenwoordigen bij de provinciale finale. Helaas kan die evenals de landelijke finale vanwege de coronamaatregelen dit schooljaar niet plaatsvinden.

Doordat de landelijke finale niet door kan gaan, stelde Biblionet Groningen een aardig subsidiebedrag beschikbaar. Daardoor werd het mogelijk gemaakt om op 31 mei, 1 en 8 juni een schrijversbezoek te organiseren. De populaire jeugdauteurs Margje Woodrow, Cis Meijer en Caja Cazemier komen dan naar de eerste klassen op Ubbo Emmius. Het zijn niet de minste schrijvers, want van alle drie werd hun nieuwste boek gekozen als leestip van de Prijs van de Jonge Jury van dit jaar. Margje Woodrow is zelfs doorgedrongen tot de laatste 3. Op 9 juni zal bekend worden of zij de prijs heeft gewonnen.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button