Economie

Arriva doet aanvraag: vanaf 2023 nachttreinen vanuit de regio naar de Randstad

- advertentie -

Groningen – Arriva heeft een aanvraag ingediend bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) voor nachttreinen tussen de regio en de grote steden. Het vervoersbedrijf doet hiermee een beroep op de Europese wetgeving die verbindingen op basis van open toegang vanaf 2021 toelaat op het spoor. Hierdoor is er ruimte voor de markt om nieuwe verbindingen aan te bieden en daarmee meer service te verlenen aan de reiziger.

- advertentie -

Sinds dit jaar is het mogelijk voor vervoerders om voor eigen risico en zonder overheidsconcessie vervoerdiensten aan te bieden op het spoor, het zogeheten treinvervoer op basis van open toegang. Met deze treindiensten speelt Arriva in op de groeiende vraag naar duurzaam vervoer en de grote wens voor meer (inter)nationale nachttreinen.

Anne Hettinga, CEO Arriva Nederland: “Met dit voorstel bieden we een extra service voor reizigers en verbinden we onze regio’s met de grote steden. We hopen op groen licht van de ACM zodat we onze plannen verder kunnen ontwikkelen. Hiermee versterken we het Nederlandse openbaar vervoer netwerk en stimuleren we meer reizigers om te kiezen voor deze duurzame manier van reizen.”

Arriva verbindt de regio met de Randstad door op twee trajecten een nachttrein aan te bieden Vanuit Maastricht vertrekt om 01.00 uur een trein richting Schiphol. Via Sittard, Roermond, Weert, Eindhoven, Den Bosch, Utrecht, Amsterdam Bijlmer Arena en Amsterdam Zuid komt deze iets voor half 4 aan op Schiphol. Via dezelfde route rijdt de trein tussen 05.30 en 07.45 uur terug.

Vanuit Groningen vertrekt iets voor 02.00 uur een trein richting Schiphol. Deze stopt op de stations Assen, Zwolle, Lelystad, Almere, Amsterdam Zuid en komt om 04.00 uur aan op Schiphol. Iets na 05.00 uur vertrekt de trein weer vanuit Schiphol om vroege reizigers naar het noorden te vervoeren.

Arriva wil in eerste instantie de nachttreinen één keer per week rijden van vrijdag- op zaterdagnacht
Wanneer dit een succes is volgen er mogelijk meer trajecten en ritten. Naast de nachtritten heeft Arriva een aanvraag ingediend om vanuit de regionale concessie Zutphen – Apeldoorn in de daluren rechtstreeks door te rijden naar Amersfoort. Daarmee biedt Arriva de reiziger een extra rechtstreekse verbinding vanuit het regionale spoor en verhoogt daarmee het comfort van reizen met het openbaar vervoer.

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button