Economie

Na 100 jaar stopt bakkerij Scholtens in Winschoten

- advertentie -

Winschoten- Eigenaren Wim en Hinnie Scholtens stoppen op 12 juni 2021 met hun bedrijf. Ze vinden dat het na tientallen jaren van hard werken mooi is geweest. De 11 medewerkers gaan mee naar de overname kandidaat Bakkerij Prins uit Scheemda.

- advertentie -

Geschiedenis
De geschiedenis van bakkerij Scholtens begint in 1920.  De opa van Wim, Klaas Scholtens, begon een bakkerij in Westerlee, waar 3 kinderen geboren werden. Zoon Hendrik nam de bakkerij in 1956 over. Hendrik trouwde met Aaffiena v/d Wal en ze kregen in Westerlee drie kinderen,  twee dochters en een zoon. In 1962 werd de zaak verkocht waarna ze een bakkerij in Winschoten aan de Engelstilstraat overnamen van Roelf de Groot. Hier werd zoon Wim geboren. Beide zoons werden bakker.

‘Broodpaleis’
De bakkerij is meerdere keren verbouwd en vernieuwd,  voor het laatst in 2007. Er kwam bij deze verbouwing een groot deel zelfbediening bij, voor Winschoten uniek. Zoals een klant destijds zei: “het lijkt wel een broodpaleis”

Tearoom
In 1972 is de banketbakkerij van de Fam. Reinders erbij gekocht in de Torenstraat in het centrum van Winschoten. Dit was eerst alleen een banketbakkerij maar er werd toen ook brood verkocht. In 1988 werd de winkel zodanig verbouwd dat er ook een tearoom in kwam. Wederom  nieuw voor Winschoten. Zo kon men ook even een kopje koffie met iets lekkers nemen tijdens het shoppen.

Echte Bakkersgilde
In 1989 traden ze toe tot het Echte Bakkersgilde. Om hier toe te treden moest je voldoen aan strenge eisen van kwaliteit en ambacht. Broodkeuringen en vakwedstrijden hoorden hier bij. Er werd menig prijs gewonnen zoals beste Echte Bakker van het Noorden in 2007 en 2e met de lekkerste kerststol van Nederland in 2019.

Vanaf 1991 staan de huidige eigenaren Wim en Hinnie aan het roer. Zij hebben drie dochters waarvan geen van de drie de ambitie heeft om het bakkersbedrijf over te nemen en daarmee komt een eind aan een mooi familiebedrijf.

- advertentie -

Geen groot feest
Helaas is er vanwege de coronamaatregelen geen groot afscheidsfeest. Vanaf dinsdag 15 juni zal Bakkerij Prins de beide zaken overnemen en brood en banket gaan verkopen. De zaak is nog steeds bereikbaar onder hetzelfde telefoonnummer alleen de naam waarmee de dames opnemen zal nu “Prins” zijn.

- advertentie - 

Zo houdt Winschoten toch nog een warme bakker.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button