Algemeen

Rijkswaterstaat: “Advies voor weggebruikers tijdens hitte”

- advertentie -

Landelijk – Als het hitteprotocol geldt, helpt Rijkswaterstaat direct alle automobilisten die met pech langs de snelweg komen te staan. “Als we een melding binnenkrijgen, schakelen we meteen een berger in die de gestrande automobilist naar een veilige locatie met voorziening brengt, bijvoorbeeld een tankstation of parkeerplaats.” melden ze in een persbericht.

- advertentie -

Op de dagen dat het protocol geldt, doen we dat tussen 10.00 uur ’s ochtends en 20.00 uur ‘s avonds.

“Met het protocol willen we voorkomen dat mensen langer dan nodig in de hitte op het warme asfalt staan. Met hoge buitentemperaturen kan de temperatuur van het wegdek oplopen tot boven de 50 °C.” schrijft Rijkswaterstaat.

Advies voor weggebruikers tijdens hitte
“We adviseren automobilisten goed voorbereid op weg te gaan. Net zoals u in elke andere situatie zou doen, kunt u met uw pechhulpverlener bellen. Dit kan van uw automerk zelf zijn, of bijvoorbeeld de wegenwacht van de ANWB. Achter de schermen wordt er dan direct een berger op pad gestuurd.”

Gaat u de weg op tijdens hitte, volg dan deze tips:
– Neem op warme dagen voldoende drinkwater mee, ook omdat de concentratie afneemt als u onvoldoende drinkt.
– Mocht u toch stranden met uw voertuig, wacht dan achter de vangrail. Neem een paraplu mee in de auto, die u als parasol kunt gebruiken.
– Houd uw sigarettenpeuken en overig afval binnenboord. Met het warme weer veroorzaakt een brandende sigaret snel een bermbrand.

Kans op bermbranden
Weggebruikers moeten de komende tijd ook rekening houden met overlast door bermbranden. Vooral bij lange perioden van droogte stijgt de kans op bermbranden aanzienlijk. Rijkswaterstaat roept weggebruikers met klem op om hun sigarettenpeuken en ander afval binnenboord te houden. Niet alleen omdat het verboden is, maar zeker ook omdat ze met het warme weer snel brand kunnen veroorzaken.

- advertentie -

Wanneer je onderweg een bermbrand ontdekt, zoek dan een veilige plaats en bel 112 of de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat 0800-8002 (gratis).

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button