Weerbericht

Code oranje: kans voor zware onweersbuien en windstoten

- advertentie -

Noord-Nederland – In het noorden van het land is vanavond code oranje van kracht voor zware onweersbuien die vanavond over zullen trekken. Code oranje geldt voor noord Nederland van 19:00 uur tot 23:00 uur.

- advertentie -

Bij deze buien is er kans op zware windstoten tot 75 km/u en grote hagelstenen (2-4 cm). Ook elders in het land kunnen onweersbuien voorkomen. Hiervoor is code geel van kracht. De buien trekken later vanavond vanuit het noorden weg.

Code oranje
Code oranje geeft het KNMI als er grote kans is op; gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn.

Voor Nederland bijzondere weerssituatie
Het is vanmiddag broeierig warm. Hoog in de atmosfeer is het juist zeer koud. Ook waait daar een krachtige wind uit een andere richting dan aan de grond. Dit levert een explosieve cocktail op.

De weersituatie is voor Nederlandse begrippen behoorlijk bijzonder. In vergelijkbare situaties in het verleden kwam het tot extreem weer zoals wateroverlast, zeer zware windstoten en grote hagelstenen. Een enkele keer zijn in dit soort situaties zelfs tornado’s waargenomen. Wat in het verleden is gebeurd hoeft niet vandaag ook te gebeuren, maar het is niet uit te sluiten.

- advertentie -

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button