Gemeente

Minister Ollongren op werkbezoek in Oldambt

- advertentie -

Oldambt – Op maandag 28 juni heeft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een werkbezoek gebracht aan onze provincie. Ze kwam naar Groningen om een aantal versterkingsprojecten te bekijken. Na een rondleiding in Delfzijl en een gesprek met inwoners uit Krewerd, ging ze op bezoek bij de familie Van Erp in Midwolda.

- advertentie -

De boerderij van deze familie zit in het versterkingsprogramma van Nationaal Coördinator Groningen. Het is één van de eerste gebouwen in onze gemeente waar gewerkt wordt aan de versterking.

In gesprek
De eigenaren hebben zelf de schuur en het tussendeel van de boerderij gesloopt. Dat deel is nu weer in aanbouw. Het woonhuis wordt waarschijnlijk later dit jaar versterkt. Vanwege de veiligheid en de werkzaamheden kunnen de bewoners tijdelijk niet in hun eigen huis wonen. Daarom wonen ze in een woonunit op hun eigen erf. De familie Van Erp heeft een gesprek gehad met minister Ollongren.

Ze hebben verteld over hun ervaringen met het versterkingsprogramma en de afhandeling van de schade. Over de onduidelijkheid en de frustraties. En over het feit dat problemen met de fundering eigenlijk overal buiten lijken te vallen. Maar ook over het enthousiasme waarmee ze bouwen aan hun veebedrijf.

Arjan van Erp: “We vinden het leuk dat de minister bij ons is geweest. We hopen dat we Oldambt hiermee een beetje op de kaart hebben gezet in Den Haag. En we hopen dat het ons een beetje helpt in de snelle afhandeling van de schade en de versterking van ons voorhuis.”

(Lees verder onder de foto)

Foto: Reymer Boxem (ingezonden)

De versterking in Oldambt
Burgemeester Cora-Yfke Sikkema en wethouder Gert Engelkens hebben ook met de minister gesproken. Ze hebben uitgelegd dat Oldambt pas laat aardbevingsgemeente is geworden en dat het versterkingsprogramma daarom nu pas op gang komt. De eerste versterkingsadviezen, die zijn gebaseerd op de oude inzichten, laten zien dat versterking ook echt nodig is.

“We verwachten dan ook dat de versterking van woningen en andere gebouwen in het komende jaar op meer plekken in onze gemeente van start gaat. Een groot deel van de woningen die nog niet zijn onderzocht op aardbevingsbestendigheid, worden straks beoordeeld volgens de nieuwe inzichten. Die inzichten houden rekening met het stoppen van de gaswinning uit het Groningenveld, waardoor de kans op (zware) aardbevingen kleiner wordt. Dat zou kunnen betekenen dat versterking straks niet meer nodig is of dat gebouwen met lichte maatregelen versterkt worden.” aldus de gemeente Oldambt

(Lees verder onder de foto)

Foto: Reymer Boxem (ingezonden)

Grensgebied Oldambt
Naast de versterking is er ook gesproken over de schadeproblematiek en de verschillende regelingen voor inwoners. Oldambt ligt aan de rand van het aardbevingsgebied en dat betekent dat schade niet overal wordt vergoed. Dat zien we vooral in het oosten van de gemeente. “Bij het ene adres wordt schade wel erkend en krijgen de bewoners een geldbedrag om de schade te herstellen, maar bij directe buren wordt de schademelding afgewezen. Dit leidt tot veel onrust en onbegrip. Ook de regelingen die gelden voor verschillende gebieden leiden tot veel vragen bij inwoners.” schrijft de gemeente in hun persbericht.

Eerste werkbezoek in Oldambt
Het bezoek in Midwolda was het eerste werkbezoek van minister Ollongren aan Oldambt. “We hopen dat ze later dit jaar nog een keer terug komt voor een werkbezoek aan onze gemeente.”

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button