Weerbericht

Juli wordt warme en zonnige maand

- advertentie -

Landelijk – Vakantiegangers in eigen land kunnen vooruitzien naar droger, zonniger en warmer weer dan normaal in juli. Hogedrukgebieden domineren naar verwachting het weer in onze omgeving en dat levert droog en zonnig weer op. Tropische hitte behoort in juli ook tot de mogelijkheden, maar de kans op aangename zomerse temperaturen tussen 25 en 30 graden is groter.

- advertentie -

De wind zal vaak uit het noordoosten tot oosten waaien en dat betekent aangenaam zomerweer. Veel dagen verlopen zonnig en droog met zomerse temperaturen van 25-30 graden. Aan zee is het dan ook aangenaam, maar als de noordoosten- tot oostenwind zwak is kan op sommige dagen een frisse zeewind opsteken. Daardoor kan het dan afkoelen tot rond 20 graden.

Jaco van Wezel, meteoroloog van Weeronline: “Natuurlijk waait de wind niet alle julidagen uit het noordoosten of oosten. De computerberekeningen laten zien dat de wind ook regelmatig uit het noorden kan waaien. Dat betekent dat de temperatuur in de kustgebieden rond of iets onder 20 graden blijft steken. In het binnenland warmt het bij voldoende zon dan alsnog op naar een zomerse 25 graden.”

“Een zuidelijke windrichting kan het op grote schaal tropisch warm laten worden. De kans daarop is niet groot, maar enkele hete dagen zijn natuurlijk wel mogelijk. Deze hete dagen kunnen dan uitmonden in stevige regen- en onweersbuien, net als in juni.”

Flink warmer dan normaal
Normaal is het in juli overdag 21 tot 25 graden. Daar zitten we nu dus vaak flink boven. Doordat de oosten- tot noordoostenwind droge lucht aanvoert kan het in de nachten nog behoorlijk goed afkoelen met vaak normale minima van 13-16 graden. De gemiddelde maandtemperatuur in juli komt naar verwachting uit tussen 19 en 20 graden. Normaal is het in juli gemiddeld over de dagen en nachten 18,3 graden.

Minder neerslag dan normaal
Doordat droge en zonnige dagen overheersen valt gemiddeld over het land aanmerkelijk minder neerslag dan normaal. Gemiddeld valt in juli in het huidige klimaat zo’n 80 mm regen. De neerslag die deze maand valt wordt vooral veroorzaakt door enkele regen- en onweersbuien. Dit betekent dat de hoeveelheid neerslag van plaats tot plaats sterk kan verschillen. Met de grote hoeveelheid zonneschijn en warmte zal veel vocht uit de bodem verdampen en zal de droogte met de bijbehorende problemen regionaal flink kunnen opspelen.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button