Op stap

Opening nieuw schoolplein en onthulling schoolkunst OBS de Bouwsteen

- advertentie -

Finsterwolde- OBS De Bouwsteen in Finsterwolde heeft een nieuw schoolplein. Nieuw is het concept van bewegend leren. Door slim gebruik van kleuren, materialen en verrassende opstellingen, is het schoolplein nu
multifunctioneel. Niet alleen het plein zelf is aangepakt, ook de school kreeg een andere look en feel, met een nieuw logo en een groot kunstwerk aan de muur.

- advertentie -

Alle leerlingen werkten mee aan het kunstproject, onder begeleiding van kunstenaars Stefan de Keijser en Heleen Wilkens. Het resultaat is een bijna 6 meter breed palet aan kleurrijke, tamelijk abstracte schilderijtjes binnen het thema ‘’Zicht op land en zee”.

Opening op 5 juli
Op 5 juli 11.00 uur vond de onthulling plaats van het kunstwerk, dat op een prominente plek aan de gevel van de school hangt.  (waar voorheen de gevel was behangen met nestkastjes). Ook werd op dat moment het nieuwe schoolplein officieel geopend samen met de leerlingen.

Over het kunstproject
‘’Zicht op land en zee’’ is het thema van het nieuwe buitenkunstwerk aan de gevel van De Bouwsteen. Het project verbindt cultureel erfgoed met geschiedenis en de kunstvakken. Aan de hand van een lesbrief, kregen alle groepen eerst les over het thema. De kennis over de geschiedenis en het landschap en de verbondenheid met het water, vormden vervolgens de basis voor het kunstwerk.

Door kennis te koppelen aan doen, wordt een rijkere leerervaring gecreëerd en de betrokkenheid van de leerlingen vergroot. Betrokkenheid die overigens ook op andere fronten aanwezig is, want Praxis Winschoten sponsorde de onderplaat en PKF/POST Finsterwolde sponsorde de plankjes waarvan het kunstwerk is gemaakt en zaagde ze ook nog allemaal op maat.

Het is niet voor het eerst dat er op deze manier vanuit een thema aan een groot kunstproject wordt gewerkt. Het nieuwe kunstwerk komt op de plek van de vrolijke nestkasten van het project ‘’Laat je zien’’ uit 2014. Jarenlang vormden de ruim honderd nestkasten een opvallende en vrolijke markering aan de gevel van de school. Helaas hadden de kastjes hun beste tijd gehad en zijn ze eind 2019 verwijderd. Het was de bedoeling om al in 2020 met een nieuw kunstproject te starten, maar corona gooide roet in het eten. Cultuurcoördinatoren Marion Mulder en Andrea Kant zijn daarom extra blij en trots dat het nu wel is gelukt.

Over bewegend leren
Bewegend leren verhoogt de concentratie en de schoolprestaties van leerlingen. Op het schoolplein
zijn allerlei markeringen, materialen en toestellen geplaatst die hier aan bijdragen. Van getallen tot
letters tot oefeningen voor motoriek en coördinatie en een zonnewijzer. En natuurlijk de traditionele
klim- en klautertoestellen, maar dan in een nieuw jasje. Het team van De Bouwsteen gaat binnenkort
nog op cursus om zich nog verder te verdiepen in de methodieken die passen bij het Bewegend
Leren.

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button