Algemeen

Rechtbank besluit: Windmolens N33 mogen blijven draaien

- advertentie -

Meeden – De molens van windpark N33 hoeven niet te worden stilgezet. Dat heeft de rechtbank Noord-Nederland bepaald. Dat meldt RTV Noord

- advertentie -

Barteld Jan Bosma had deze rechtszaak aangespannen, omdat de dagverlichting niet aan de regels van Inspectie Leefomgeving en Transport voldoet. De witte verlichting knippert overdag, maar volgens de regels zou die verlichting permanent moeten branden.

De gemeente heeft daarop dwangsommen van vijfduizend euro per dag – die inmiddels zijn opgelopen tot twintigduizend euro – aan windmolenexploitanten RWE en Eurus. De gemeenten hadden de exploitanten in een eerder stadium tot 28 mei de tijd gegeven de verlichting aan te passen of uit te zetten, maar dat gebeurde niet.

‘Geen reden om anders te handhaven’
Volgens Bosma zouden de windmolens dan maar helemaal moeten worden stilgezet, totdat de verlichting weer aan de regels voldoet. Maar daar ging de rechtbank niet in mee. ‘Er is geen reden om meer of anders te handhaven dan de gemeente heeft gedaan’, legt een woordvoerder van de rechtbank uit. Daarmee is er geen bezwaar tegen de dwangsommen van de gemeente.

Volgens de rechter valt ‘het stilleggen van de windturbines buiten het handhavingsverzoek.’ Ook stelde de rechtbank dat er uit veiligheidsoverwegingen wel sprake moet zijn ‘van (enige vorm van) verlichting.’

- advertentie -

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button