Gemeente

Karakteristieke elementen vakkundig ontmanteld van slooppand

- advertentie -

Winschoten –  Dat de karakteristieke panden Blijhamsterstraat 5 en 5a in Winschoten worden gesloopt, is inmiddels bekend. Toch doet de gemeente er alles aan om de karakteristieke elementen van het gebouw te behouden.

- advertentie -

Slechte staat
“De constructeur heeft vastgesteld dat de panden in zeer slechte staat zijn. Zo zijn onder andere de verdiepingsvloeren niet meer veilig te betreden. Hierdoor kunnen we de panden ook niet meer restaureren. Ondanks dat we ze vanwege hun karakteristieke status graag wilden behouden, rest ons nu dus geen andere keuze dan sloop.” aldus wethouder Erich Wünker.

“Op dat moment waren we in onderhandeling met Adema Architecten over verkoop van de panden. Adema had plannen voor renovatie van de panden met behoud van de karakteristieke status. Uiteindelijk heeft Adema Architecten om moverende redenen afgezien van de koop.” legde Wünker eerder uit.

(Lees verder onder de foto)

Foto: Mariëlle Smid (ingezonden)

Sloop
De sloop is gegund aan B.Reer Sloop- en grondwerken uit Winschoten, zij gaan de komende periode de twee panden met de grond gelijk maken. Eerst zijn de werknemers van B.Reer vakkundig bezig, zo hebben ze onlangs de karakteristieke elementen vakkundig van het pand weten te halen.

Foto: Mariëlle Smid (ingezonden)

(Lees verder onder de foto)

- advertentie -

Handgereedschap
‘Slopen is ons vak’ zo luidt het motto van de firma. “In dit geval is slopen niet direct aan de orde” vertelt Willem Smid, projectleider van deze sloop. “We gaan eerst het hele pand door om de historische elementen met de hand te verwijderen, we maken hier ‘ouderwets’ gebruik van handgereedschap om het zo goed mogelijk uit te voeren.”

- advertentie - 

Containers
Voor de voorbijgangers lijkt er alsof er weinig gebeurd, de containers staan er nog en dit heeft een reden. “Veiligheid en voorkomen van schade is essentieel, omdat we niet exact weten wat het pand gaat doen tijdens de sloop laten we de containers staan. Wanneer dat nodig is laten we de weg afsluiten.” vertelt Lars van Zalen, uitvoerder van de sloop. “Als het pand is veiliggesteld, gaan we pas machinaal te werk met onder andere een kleine kraan.”

Lees ook: Twee karakteristieke panden Blijhamsterstraat gaan tegen de vlakte

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button