Incidenten

Brandweer rukt uit voor afgaande rookmelder

- advertentie -

Westerlee – In de nacht van dinsdag op woensdag werden de brandweerlieden van Winschoten opgeroepen voor een afgaande rookmelder in een woning aan de Hoofdweg in Westerlee.

- advertentie -

In de woning ging het brandalarm af. De brandweer is de woning binnen gegaan en op onderzoek uit gegaan maar kon niks vinden. Wat het rookalarm heeft doen afgaan is niet bekend. De brandweer is nadat ze niks konden vinden retour kazerne gegaan.

Rookmelders redden levens
Een brand ontwikkelt zich razendsnel. En de meeste slachtoffers vallen niet door de brand, maar door de giftige rook. Binnen vier minuten kan er al een levensgevaarlijke situatie ontstaan, mede door het aanwezige meubilair. Nieuw onderzoek van de Brandweeracademie* toont aan dat een klein brandje in een bank ervoor kan zorgen dat de giftige rook binnen twee minuten ook andere ruimtes en zelfs andere woningen kan binnendringen. Zeer verontrustend.

Vroege ontdekking van brand door een rookmelder is letterlijk van levensbelang. Die paar minuten is niks als je samen met je gezin veilig buiten moet zien te komen. Wie op de website rookmelders.nl de Rookmelderwijzerinvult, ontvangt persoonlijk advies over hoeveel rookmelders in zijn of haar woning nodig zijn.

Wettelijke verplichting
Per 1 juli 2022 worden rookmelders verplicht op elke etage; in de gang of hal van een woning. Wachten op deze verplichting kan levens kosten! Daarom de oproep van de brandweer, “Wacht niet langer met het plaatsen van rookmelders, jij wil toch ook veilig zijn?” Daarbij is het belangrijk dat rookmelders op de juiste plek hangen, bij voorkeur onderling gekoppeld zijn, goed onderhouden worden en een batterij hebben die 10 jaar meegaat. Dat voorkomt ook een hoop ergernis. De brandweer komt vaak bij woningen waar de rookmelders nog in de verpakking zitten of zonder batterij aan het plafond hangen.

 

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button