Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Weerbericht

Jupiter komende tijd extra groot en helder

- advertentie -

Landelijk – Vrijdag 20 augustus staan de zon, de aarde en Jupiter precies op één lijn. Vanwege de relatief korte afstand tussen de aarde en Jupiter lijkt de planeet extra groot en helder. Jupiter verschijnt aan de hemel als een opvallend heldere ster en is met het blote oog makkelijk te herkennen. Ook in de periode voor en na het hoogtepunt is Jupiter goed zichtbaar bij onbewolkt weer.

- advertentie -

De vijfde en grootste planeet van ons sterrenstelsel is de komende tijd erg goed te zien. Jupiter komt namelijk in oppositie met de zon en door de geringe afstand tot de aarde lijkt de planeet vanaf hier extra groot en helder. Vrijdag 20 augustus, grofweg om half drie ’s nachts, vindt deze oppositie plaats en komen de drie hemellichamen op dezelfde lijn te liggen. Vanwege de eivormige baan van de aarde en Jupiter, valt de oppositie niet precies samen met het moment van de kortste afstand. Dit gebeurt om half acht in de ochtend en dan is Jupiter vanwege de opkomende zon niet meer te bewonderen.

Jupiter vrijwel hele nacht zichtbaar
Wanneer de zon ondergaat in het westen komt Jupiter juist op in het oosten. Wanneer de zon opkomt in het oosten gaat Jupiter weer onder in het westen. Daardoor is de reuzenplaneet vrijwel de hele nacht zichtbaar. Niet alleen tijdens het precieze moment van oppositie is de planeet goed te zien, maar ook in de weken en zelfs maanden ervoor en erna. De komende tijd is dus geregeld kans om Jupiter te herkennen aan de hemel. Met het blote oog lijkt het namelijk op een uitzonderlijk heldere ster. Met een verrekijker worden ook de vier grootste manen zichtbaar. De karakteristieke banden van Jupiter zijn met een telescoop te bewonderen.

Beste kijkmoment in de nacht verschuift
De dagen rond de oppositie is Jupiter het merendeel van de nacht groot en helder. Tijdens de nachten voor 20 augustus is de planeet het beste te aanschouwen later in de nacht en in de vroege ochtend. In de periode daarna is de late avond en begin van de nacht bij uitstek geschikt. De meteorenzwerm Perseïden levert ook nog een klein aantal vallende sterren op, waardoor het de komende dagen zeker de moeite waard is om een blik naar de hemel te werpen. De volgende oppositie van Jupiter met de zon laat nog meer dan een jaar op zich wachten en vindt plaats over 399 dagen.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button