Op stap

Scheemder monumenten te bewonderen tijdens Open Monumentendag

- advertentie -

Scheemda – Tijdens Open Monumenten Dag (OMD) is in Scheemda het Groninger religieus erfgoed “de Scheemder kerk anno 1515” te bewonderen, een kerk in eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken en dit in combinatie met het ernaast staande monument, de niet religieuze middeleeuwse “verdedigings- en luidtoren” die nog steeds in het bezit is van de gemeente Oldambt.

- advertentie -

Het prachtige voor-reformatorische orgel uit 1526 van Scheemda is helaas rond 1874 ingeruild voor een moderner pijporgel en is in de 19e eeuw verkocht aan het Rijksmuseum te Amsterdam, maar een klein deel van dit wereldberoemde orgel hangt nog steeds in de Scheemder kerk anno 1515. Het nieuwe twee klaviers orgel in de kerk van 1874 is ondertussen als pijporgel zelf ook erkend als een monument en is zeker een bezichtiging waard.

Dit orgel is gebouwd door iemand uit onze eigen regio, de Veendammer orgelfabrikant Rudolf Meijer, en kent de voor die tijd kenmerkende romantische middentonen. Mocht u op zo`n orgel kunnen en willen musiceren, dan mogen de echte liefhebbers zelf 11-09-2021 een klein concertje uitvoeren via een aanmeldingsmail aan gerard.bosklopper@home.nl.

Tijdens de Open Monumenten Dag 11-09-2021 zijn de Scheemder monumenten gratis vanaf 10.00 uur geopend voor bezichtiging. Vanaf 11.00 uur is er ieder uur een rondleiding die begint met een voorstelling in de toren van de boeiende film Het Mysterie van Scheemda. De laatste rondleiding begint om 16.00 uur. Reserveren voor een rondleiding is niet nodig, maar wees er wel op bedacht dat de coronaregels van het RIVM worden gehanteerd dus u dient 1,5 meter afstand te houden en zijn mondkapjes verplicht.

De faciliteiten in de kerk en toren zijn beperkt. Er is geen toilet, maar de koffie is gratis (aangeboden door Jumbo Scheemda). De gehele rondleiding met bezoek aan spannende plekken in deze monumenten is op eigen risico en alleen mogelijk voor mensen die goed ter been zijn, maar voor minder mobiele mensen is er een verkorte rondleiding. Iedereen is van harte welkom in Scheemda, de parel van het Oldambt.

- advertentie -

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button