Economie

Sterke toename van laadpalen in Oldambt

- advertentie -

Groningen – Begin 2021 waren er in Groningen 2,0 publieke laadpunten per 1.000 huishoudens. Dit aantal is 79% hoger dan een jaar eerder, toen er 1,1 laadpunten waren per 1.000 Groningse huishoudens. De grootste stijging vond plaats in de gemeente Westerwolde. Hier waren begin 2021 zelfs 320% meer laadpunten dan een jaar eerder.

- advertentie -

Ondanks de flinke stijging in het aantal publieke laadpunten, neemt de druk op laadpalen toe doordat het aantal elektrische auto’s sneller groeit dan het aantal laadpunten. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van de RDW en de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).

Grootste groei in Westerwolde
In Groningen is het aantal openbare laadpunten per huishouden tussen januari 2020 tot januari 2021 het sterkst gestegen in de gemeente Westerwolde. Het aantal publieke laadpunten nam hier toe van 0,4 naar 1,9 per 1.000 huishoudens (+320%). Ook in de gemeenten Het Hogeland (+309%) en Oldambt en Pekela (+200%) was een sterke toename te zien.

(lees verder onder de foto)

Foto: Melvin Boonstra/ OldambtNu.nl

Meeste openbare laadpunten in Groningen
In de gemeente Groningen staan absoluut gezien de meeste laadpunten: begin 2021 waren er 427 laadpunten in totaal. Maar ook als er gekeken wordt naar openbare laadpunten per 1.000 huishouden staat gemeente Groningen bovenaan. Hier staan 3,1 publieke laadpunten per 1.000 huishoudens. De top 5 gemeenten in Groningen met de hoogste laadpuntdichtheid is:

– Groningen (3,1 publieke laadpunten per 1.000 huishoudens)
– Westerkwartier (2,3 publieke laadpunten per 1.000 huishoudens)
– Het Hogeland (2,1 publieke laadpunten per 1.000 huishoudens)
– Westerwolde (1,9 publieke laadpunten per 1.000 huishoudens)
– Veendam en Pekela (1,1 publieke laadpunten per 1.000 huishoudens)

- advertentie -

Druk op publieke laadpunten neemt toe
Ondanks de flinke stijging in het aantal publieke laadpunten, neemt de druk op laadpunten in Nederland toe. Het aantal elektrische auto’s op de weg stijgt namelijk veel sneller dan de hoeveelheid publieke laadpunten. Zo was er begin 2021 gemiddeld één laadpunt per 4,6 elektrische auto’s, terwijl deze twee jaar eerder nog gedeeld werd door 2,2 auto’s.

- advertentie - 

Door deze scheefgroei wordt het voor eigenaren steeds lastiger om goed bereikbare en beschikbare openbare laadpunten te vinden. Elektrische auto’s zijn dan ook flink in trek: begin 2019 reden er nog 44.984 van rond in Nederland, maar in twee jaar tijd is dit al uitgegroeid naar 182.481 elektrische auto’s.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button