Algemeen

Basisscholen in de gemeente Oldambt aan de slag met elektronisch afval!

- advertentie -

Drieborg – Op maandag 6 september gaat de E-waste Race in de gemeente Oldambt van start. Wethouder Jurrie Nieboer van de gemeente Oldambt en Anneloes Oldenburger van Virol gaven donderdagmiddag het startsein op OBS Drieborg.

- advertentie -

De E-waste Race
Tien basisscholen uit de gemeente Oldambt gaan vier weken lang de strijd aan met oude en kapotte elektronische apparaten (e-waste). Tijdens de E-waste Race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, grondstoffen schaarste, hergebruik en recyclen. Na een gastles gegeven door gedreven experts zijn de scholieren klaar om ook daadwerkelijk hun steentje bij te gaan dragen aan het circulair maken van Nederland.

Door zoveel mogelijk oude en kapotte elektronische apparaten in te zamelen. Zo leveren ze een prachtige bijdrage aan de circulaire economie! De winnende school wint een schoolreisje naar Nemo Amsterdam.

Een betere wereld, begint op zolder
Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van e-waste inzameling. De helft van het Nederlandse e-waste wordt niet ingezameld. De oude laptops of kapotte keukenmachines belanden vaak op zolder of in een gangkast. Zonde! Want er zitten waardevolle en herbruikbare materialen in ons e-waste die een tweede leven verdienen. Van sommige apparaten kan maar liefst 95% van de onderdelen hergebruikt worden. Daarom is het zo belangrijk dat de E-waste Race bewustzijn creëert over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving.

Recycling
Afvalverwerker Virol organiseert in samenwerking met de gemeente Oldambt de E-waste Race. Dit educatieve project waarbij scholen de strijd aangaan met elektronisch afval, combineert bewustwording over circulariteit met een fysieke inzamelactie. Op deze manier leren kinderen en hun omgeving over het inzamelen van elektronisch afval. De insteek van de E-waste Race is het inzamelen van e-waste leuk, leerzaam en gemakkelijk te maken zegt Anneloes Oldenburger.

Virol zorgt dat alle ingezamelde oude en kapotte apparaten op een duurzame en verantwoorde manier worden gerecycled. Zo kunnen de waardevolle grondstoffen en schaarse metalen weer in worden gezet bij het maken van een nieuw product.

U kunt helpen!

Woont u in de gemeente Oldambt? Dan kunt u van maandag 6 september tot 30 september gemakkelijk en gratis uw elektronisch afval thuis laten ophalen. Dit doet u door uw elektronisch afval online aan te bieden op de website: www.ewasterace.nl (http://www.ewasterace.nl/).

- advertentie -

Elektronisch afval zijn kapotte of oude apparaten met een stekker eraan of een plek voor een batterij. Denk hierbij aan een oud toetsenbord, kapotte waterkoker, defect mobieltje maar ook aan oude of kapotte kabels en adapters. Inktcartridges en batterijen vallen niet onder e-waste!
De prijsuitreiking is op donderdag 30 september.

- advertentie - 

Deelnemende scholen: OBS Beukenlaan, CBS Maranatha, SBO Delta, OBS De Waterlelie, OBS De Tweemaster, CBS Het Baken, OBS De Kleine Dollard, OBS De Uilenburcht, De Meentschool en OBS Drieborg.

De E-waste Race is een initiatief van Weee Nederland in samenwerking met Virol en de gemeente Oldambt. Zij zorgen ervoor dat het ingezamelde e-waste op de juiste manier wordt gerecycled.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button