Weerbericht

Maandverwachting: kans op warme nazomer in september klein

- advertentie -

Landelijk – Na de wisselvallige en vrij koele zomer, brengt september dit jaar waarschijnlijk geen standvastig nazomerweer. Het wordt een normale maand, waarbij geregeld buien over ons land trekken. Er zijn wel mooie nazomerdagen, maar deze zijn duidelijk in de minderheid.

- advertentie -

Al maandenlang zorgt een vastgeroest weerpatroon met lagedrukgebieden in de buurt van Nederland voor wisselvallig weer. De verwachting is dat deze wisselvalligheid ook in september voortduurt. Dit blijkt uit de berekeningen van verschillende weermodellen. Waarschijnlijk krijgt Nederland aan het begin van de maand met een noordenwind te maken. Dat levert enkele buien op en vrij lage temperaturen voor de tijd van het jaar. Gedurende de maand neemt de kans op westenwinden toe en wordt het wisselvalliger met gematigde temperaturen. Wel is het nog de vraag hoe wisselvallig het precies wordt. Dat heeft alles te maken met orkanen op de Atlantische Oceaan.

September is de orkaanmaand bij uitstek en deze stormen kunnen in sterk afgezwakte vorm richting Europa komen. Wanneer zo’n ex-orkaan in de buurt van Nederland komt te liggen, levert dat bij ons flink wisselvallig weer op. Een koers ver ten westen van de Britse Eilanden veroorzaakt in Nederland juist een periode met nazomerweer.

Dit betekent een normale septembermaand
Bij een normale septembermaand horen veel dagen met temperaturen van 17-21 graden. Ook enkele dagen met nazomerweer zijn onderdeel van een normale september en op dat soort dagen kan het met 25 graden zomers warm worden. Deze nazomerdagen zijn wel in de minderheid en op de meeste dagen is het juist vrij koel met enkele buien. Dat levert gemiddeld over Nederland over de hele maand ongeveer 79 millimeter regen op

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button