Cultuur

Reizende tentoonstelling ‘Joods leven in de grensstreek’ doet Winschoten aan

- advertentie -

Winschoten – Van 4 t/m 30 oktober doet de reizende tentoonstelling ‘Joods leven in de grensstreek’ Cultuurhuis De Klinker in Winschoten aan. De tentoonstelling is tijdens openingstijden te bewonderen in de foyer van het gebouw.

- advertentie -

De tentoonstelling laat zien hoe het joodse leven er aan beide kanten van de Duits-Nederlandse grens uitzag en hoe vanzelfsprekend en gebruikelijk het was om de grens over te steken. De nadruk ligt op Duits-Nederlands-Joodse bedrijfs- en familiegeschiedenissen in het grensgebied. Het gaat daarbij om de historische Joodse gemeenten in Weener, Bunde en Jemgum aan Duitse zijde en in Bourtange, Winschoten en Groningen aan Nederlandse zijde. Bezoekers kunnen via multimedia toegang krijgen tot vele persoonlijke verhalen. Er zijn panelen, een aanraakscherm, video’s en voorwerpen.

Deze gevarieerde opzet van de tentoonstelling maakt het mogelijk om je al luisterend, kijkend of lezend te verdiepen in de regionale joodse geschiedenis, waar natuurlijk het nationaalsocialisme in de jaren 1930 en de holocaust ook deel vanuit maken. De inhoud van de tentoonstelling is ontwikkeld door Willy van der Schuit, Juliane Irma Mihan, Susanne Bracht en Geert Volders. De kleurrijke vormgeving is van de hand van Helga de Graaf van Studio Eye Candy.

De officiële opening vindt op donderdag 7 oktober om 16.00 uur plaats. Tijdens de opening is de première van één van de films in de tentoonstelling, gemaakt door Liefke Knol Film & Media, te zien. De titel van de film is ‘Gerzon, ondernemers in mode en vlees’. De opening wordt muzikaal omlijst door saxofonist en Kunstencentrumdocent Bert Brandsma en door pianist Tony Hoyting.

Cultuurhuis De Klinker is geopend op maandag van 13.00 – 18.00 uur, di t/m vr van 10.00 uur tot 18.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button