Weerbericht

Komende nacht en vrijdagochtend op grote schaal dichte mist

- advertentie -

Landelijk – Vanochtend was het regionaal flink mistig en ook komende dagen zal dit het geval zijn. Vooral vannacht en morgenochtend komt het tot dichte mist op uitgebreide schaal. Ook tijdens de twee volgende nachten is kans op mist.

- advertentie -

Vanavond is het helder en koelt het vrij snel af. De minimumtemperatuur komt op veel plaatsen uit rond 4 graden. Heel lokaal kan het aan de grond kortstondig een graadje vriezen. In de tweede helft van de avond wordt het nevelig en tegen middernacht kan op de eerste plekken mist ontstaan.

Grote kans op overlast tijdens ochtendspits
Waarschijnlijk wordt het vannacht als eerste mistig in het noorden en oosten van het land, maar aan het einde van de nacht kan het overal mistig zijn. Waarschijnlijk zit het tijdens de ochtendspits op grote schaal potdicht met zichtwaarden rond 100 meter en regionaal zelfs rond 50 meter.

In de tweede helft van morgenochtend verbetert het zicht geleidelijk, maar het kan tot het begin van de middag duren voordat overal de mist is verdwenen.

De voorkeursgebieden voor waar de mist het snelst oplost zijn de gebieden die wat hoger liggen en als eerste boven de oplossende mistlaag uitsteken, bijvoorbeeld Limburg en de Veluwe. De gebieden waar de mist het langst kan blijven hangen zijn het noorden en de gebieden rondom het IJsselmeer en Markermeer.

Ook mist in volgende nachten
In de nacht naar zaterdag kan ook regionaal mist ontstaan. Waarschijnlijk is de mist minder dicht dan komende nacht en lost het in de ochtend ook aanmerkelijk sneller op. Ook de nacht van zaterdag naar zondag is een nacht met in het hele land flinke mistkansen.

Daarna wordt het weerbeeld wisselvallig met ook meer wind, waardoor de mistkansen volgende week vrij klein zijn.

Houtkachels zo min mogelijk gebruiken
Door het wisselvallige weer van de afgelopen dagen is de luchtkwaliteit boven Nederland vandaag goed. De komende dagen is het echter droog met heel weinig wind en dan kan de lucht snel vervuilen, zeker in de stedelijke gebieden.

Mensen die een houtkachel hebben doen er verstandig aan deze de komende avonden en nachten niet te gebruiken. Dit geldt vooral voor iedereen die midden in een stad of woonwijk woont.

Mist, dichte mist en zeer dichte mist
Als het zicht terugloopt naar minder dan 200 meter wordt mist ‘dicht’ genoemd en is het hinderlijk in het verkeer. Als dit op meerdere plekken het geval is geeft dit aanleiding tot code geel. Bij minder dan 50 meter zicht is sprake van ‘zeer dichte mist’. Als het zicht zelfs terugloopt naar 10 meter wordt het code oranje of bij grote impact op het verkeer code rood (weeralarm).

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button