Algemeen

De bietencampagne is weer begonnen!

- advertentie -

Hoogkerk/Groningen – Je ziet ze alweer op de weg rijden, de vrachtwagens met de opleggers vol met bieten. De suikerbieten worden overal uit de provincie weggehaald en worden naar de suikerfabriek in Hoogkerk gebracht. De jaarlijkse bietencampagne is afgelopen woensdag begonnen en loopt, als alles volgens plan gaat, door tot in januari 2024.

- advertentie -

De vrachtwagens rijden in Hoogkerk af en aan, 24 uur per dag. Ongeveer duizend vrachtwagens per dag zullen hun suikerbieten komen lossen bij de fabriek van Cosun Beet Company in Hoogkerk. Zo worden ook vele bieten uit het Oldambster platteland gehaald.

(lees verder onder de foto)

Foto: Venema Media

Ook de chauffeurs van Koning en Drenth uit Beerta, Buseman uit Scheemda en Boven uit Finsterwolde draaien komende tijd overuren. Dag en nacht rijden de vrachtwagen van hun op en neer.

Proces
De bieten worden met vrachtwagens opgehaald bij de akkerbouwers. Bij aankomst worden ze op het grote terrein gelost. De bieten worden gewogen en suikergehalte wordt bepaald. Daarna worden ze gewassen en in heel kleine stukjes gesneden. Met water wordt daar het suiker uit gehaald. Vervolgens blijft er een geel sapje over, ook wel dunsap genoemd. Dat dikken ze verder in naar diksap. Dat gaan ze het kristalliseren en daar komt suiker uit.

(lees verder onder de foto)

Foto: Venema Media

Alles van een suikerbiet wordt gebruikt. Het zand wat overblijft wordt gebruikt voor het ophogen van de grond bij Groningen Seaports in de Eemshaven. Pulp wordt gebruikt als veevoer en het suiker gaat naar de consument.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button