Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Weerbericht

November waarschijnlijk kouder dan normaal

- advertentie -

Landelijk – Slecht nieuws voor de energierekening van veel Nederlanders: november lijkt een koudere maand te worden dan normaal. Dat komt doordat er vaak een noorden- of noordwestenwind kan opsteken. Regen, wind en veel bewolking dragen deze maand bij aan het kille weer.

- advertentie -

Deze novembermaand nestelen hogedrukgebieden zich regelmatig ten westen van Nederland. Bij ons levert dat een noordelijke of noordwestelijke stroming op, waarbij koude lucht vanaf het noorden van de Atlantische Oceaan naar Nederland wordt geblazen. De hogedrukgebieden liggen te westelijk om voor stabiel weer te zorgen en daardoor bereiken regengebieden ons alsnog regelmatig.

Omdat de wind over het relatief warme zeewater van de Noordzee waait, is de kans dat het volop winter wordt echter klein. Yannick Damen, meteoroloog bij Weeronline: “Vaak zijn de koudste novemberdagen juist dagen waarop het de hele dag mistig is na een koude nacht. Het kan dan zelfs de hele dag blijven vriezen. Dit jaar verwachten we dat het niet of nauwelijks tot dat soort dagen komt.”

Verschillen ten opzichte van normaal
Bij een normale novembermaand horen bewolking, wind en regen. Bovendien is de windrichting vaak zuidelijk of zuidwestelijk. Dit jaar verwachten we dat november veel vaker noordelijke of noordwestelijke winden oplevert dan normaal. Wel lijkt de hoeveelheid neerslag en het aantal neerslagdagen vergelijkbaar te worden met de gebruikelijke 82 millimeter en 20 dagen met regen.

Bij november horen ook rustige, zonnige dagen en ook dagen waarop het mistig kan zijn. Ook dit jaar zullen enkele van deze dagen niet ontbreken, maar het wisselvallige weer zal overheersen. Sporadisch komen in november nog warme dagen voor waarop het met name in het zuidoosten 20 graden kan worden. Dit soort dagen verwachten we dit jaar niet.

In november zijn aan het begin van de maand maxima van 11 à 12 graden gebruikelijk en eind november is dat 7-9 graden. Dit jaar lijken we in het eerste deel van de maand vaker rond normaal en in het tweede deel van november regelmatig een paar graden onder normaal uit te komen. De nachten verlopen waarschijnlijk vrij normaal met aan het begin van de maand vaak minima van 5-8 graden en aan het eind van de maand 2-4 graden. Dat komt door het wisselvallige weer met regelmatig bewolking en wind. Richting het eind van de maand neemt de kans op een aantal nachten met vorst altijd toe. Dat is dit jaar niet anders.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button