Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Regionaal nieuws

Relatief veel tandartspraktijken in Groningen

- advertentie -

Groningen – Groningen heeft in verhouding tot andere provincies relatief veel tandartspraktijken. Per 10.000 inwoners zijn in de provincie Groningen 2,9 praktijken, waarmee de provincie boven het landelijk gemiddelde ligt van 2,7 praktijken per 10.000 inwoners. Binnen Groningen zijn er grote verschillen tussen gemeenten. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer dat eigen gegevens in combinatie met data van Vektis analyseerde.

- advertentie -

Grote gemeentelijke verschillen in Groningen
Veendam staat aan de top met maar liefst 3,6 praktijken per 10.000 inwoners. Naast Veendam scoort ook Oldambt goed met het aantal aanbieders van tandartszorg: 3,4 tandartspraktijken per 10.000 inwoners. De gemeente Pekela heeft juist relatief de minste tandartsenpraktijken, met slechts 1,6 praktijken per 10.000 inwoners.

In Pekela jonge kinderen minst vaak naar tandarts
Ouders nemen hun jonge kinderen niet altijd mee naar de tandarts. De grootste inhaalslag is te maken in de gemeente Pekela. Slechts 44,1% van de peuters van twee en drie jaar oud is hier wel eens op controle geweest. In Eemsdelta zijn de meeste jonge kinderen die (regelmatig) naar de tandarts gaan (59,2%), gevolgd door Stadskanaal (56,1%) en Veendam (54,2%).

Toch is het zonde dat er niet meer kinderen naar de tandarts gaan, vindt Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen bij Independer. “Helaas leeft onder veel ouders nog het misverstand dat kinderen niet automatisch voor de tandarts verzekerd zijn. Zij weten niet dat controles voor alle kinderen tot 18 jaar vergoed worden,” aldus Prins. “Kinderen tijdig naar de tandarts laten gaan bevordert de ontwikkeling van het gebit en verkleint angst op latere leeftijd. Het wordt daarom aangeraden om ook jonge kinderen mee te nemen op controle.”

Steeds minder uitgebreide tandartsverzekering
Groningers kiezen steeds vaker voor een minder uitgebreide tandverzekering. Waar in 2017 nog 2,8% van de aanvullend verzekerden koos voor de meest uitgebreide tanddekking (met 100% vergoeding, tot € 750,- per jaar), is dit momenteel nog maar 1,3%.

De minst uitgebreide aanvullende tandartsverzekering (met 75% vergoeding tot € 250,- per jaar) wordt in Groningen juist steeds vaker gekozen. In 2017 koos 49,9% van de Groningers met een tandartsverzekering voor deze dekking en momenteel is dit 59,2%.

Deze neerwaartse trend is niet zo gek, volgens zorgexpert Mirjam Prins. “Klanten staan steeds kritischer tegenover een tandartsverzekering. Het kan een slimme investering zijn, maar lang niet voor iedereen.” Ze raadt aan om van tevoren de kosten met elkaar te vergelijken. “Probeer in te schatten hoeveel tandartskosten je komend jaar gaat maken, en vergelijk dit met de premie die je zou betalen. Je merkt dan al snel of een tandartsverzekering voor jou relevant is.”

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button